IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин ще похарчи 16 млрд. долара за преодоляване на замърсяването в града

Кметът на китайската столица призова правителството да разреши на частния бизнес да се включи в инвестицията

21:36 | 29.03.13 г. 1
<p>
	Жителите на Пекин страдат особено много от замърсяването на въздуха. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жителите на Пекин страдат особено много от замърсяването на въздуха. Снимка: Архив Ройтерс

През следващите 3 години Китай ще изразходва 100 млрд. юана (16 млрд. долара), за да се справи със замърсяването в Пекин, съобщи китайският вестник  China Daily, като се позива на 3-годишен план, публикуван вчера, предаде Ройтерс.

Правителството на страната се опитва да намали нарастващия обществен гняв по отношение на замърсяването на околната среда, припомня агенцията.

От столичната управа обещаха да подобрят канализационната система, обработката на отпадъците и качеството на въздуха, както и вземат сериозни мерки срещу незаконните строежи, подчертават от китайското издание.

Планът на Пекин включва полагането на нова или модернизиране на канализационна мрежа с дължина 1 290 километра, изграждането на 5 съоръжения за изгаряне на отпадъци, монтирането на 47 станции за преработка на вода и модернизирането на 20 пречиствателни станции, изтъкват от China Daily.

Кметът на Пекин Уан Аншун призова правителството да позволи на частния сектор да участва в тези инвестиции.

Качеството на въздуха в Пекин, където живеят около 20 млн. души, от началото на годината се задържа основно над „много нездравословното“ и „опасното“ нива.

Пред китайското издание заместник-кметът на града Уан Уей е посочил, че управата планира да ограничи незаконното строителство и използването на земя и ще състави списък с незаконни строежи за събаряне през 2014 г.

Повечето големи китайски градове изпитват сериозни проблеми със замърсяване от един или друг характер. През март хиляди мъртви птици бяха открити в един от основните водоизточници на Шанхай.

Замърсяването бе сред основните теми на наскоро проведения Национален партиен конгрес, където беше утвърдено новото държавно ръководство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
По-красивите и по-умните ги пращали "при Тангра":http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1878860
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още