IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF ще инвестира в Азия около 10 млрд. евро до 2020 г.

Ръстът на китайския бизнес на компанията през 2013 г. съответства на БВП на Норвегия

12:01 | 24.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	BASF разчита все повече на Азия. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

BASF разчита все повече на Азия. Снимка: архив Ройтерс

Въпреки по-бавния ръст в Китай германският химически концерн BASF залага на региона Азия. „Ние сме добре позиционирани и възнамеряваме с наши партньори да вложим 10 млрд. евро в региона до 2020 г.“, казва мениджърът за Азия в концерна Мартин Брудермюлер в интервю за германското икономическо списание Wirtschaftswoche. При това трябва да бъдат развивани преди всичко изследванията и производствените капацитети, поясни директорът на BASF. 

„В дългосрочен план възнамеряваме 50% от научната ни дейност да се извършват в Европа, а по 25 на сто – в Северна Америка и Азия“, казва Брудермюлер. Същевременно той изключва възможността за пълно изтегляне на направлението за развойна дейност от Европа. 

Концернът е леко изостанал от целта си до 2020 г. 75% от продаваните в Азия / Тихия Океан продукти да бъдат и произвеждани там. Това се дължало на факта, че предвид някои нови международни стандарти за финансово отчитане не може да идентифицира приходите за някои съвместни предприятия. "Сега съотношението е около 60 процента", казва той.

Брудермюлер не се притеснява от спада на ръста в Китай. „Че Китай не може постоянно да расте с двуцифрен ръст, беше ясно. В крайна сметка обаче базата, от която започва ръстът, е много по-голяма. Само ръстът през 2013 г. съответства на брутния вътрешен продукт на Норвегия“, казва мениджърът. „Продължавам да вярвам в Китай. Икономическите реформи се изпълняват, макар че понякога има забавяне. Обявената от китайския президент Си Дзинпин „Китайска мечта“ е сравнима с „Американската мечта“. Страната е в постоянно движение и продължава да расте“.

Още през май базираната в Лудвихсхафен компания обяви, че въпреки по-бавния ръст в Китай възнамерява през идните години да извършва повече научно-изледователска дейност в Северна Америка и Азия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още