IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на китайския фондов пазар може би вече струва 144 млрд. долара

Правителството не разкрива размера на спасителните средства, нито колко от тях вече са инвестирани

12:54 | 06.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Да се проследи колко точно пари вече са изхарчени е по-голямото предизвикателство.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Да се проследи колко точно пари вече са изхарчени е по-голямото предизвикателство. Снимка: Ройтерс

„Националният тим“ на Китай най-вероятно похарчи близо 144 млрд. долара, за да подкрепи крехкия фондов пазар на страната, изчислява Goldman Sachs, като повдига въпроси за това колко огнева мощ остава на разположение, ако акциите възобновят рязкото си пропадане, пише Financial Times.

Правителството не е разкрило нито сумата на спасителните средства, които е преразпределило сред коалицията от държавни финансови институции, известни като „националния тим“, нито колко от общата сума вече е инвестирана.

Но Goldman изчислява, че държавната агенция за маржин финансиране China Securities Finance Corp., която е основният канал за инжектиране на спасителни средства на пазара, разполага с около 2 трлн. юана (322 млрд. долара).

В общата сума се включват кредити за 1,3 трлн. юана от големи търговски банки, 80 млрд. юана под формата на емисии облигации, осъществени през юли, и акционерен капитал за 100 млрд. юана. Централната банка на Китай също съобщи, че е отпуснала средства на CSF чрез рефинансиране и по други канали.

Да се проследи колко точно от тези 2 трлн. юана са вече изхарчени е по-голямото предизвикателство.

Изтекли съобщения в медиите относно размера на бойното снаряжение на „националния тим“ най-вероятно са дошли от длъжностни лица, нетърпеливи да критикуват реакцията на правителството относно сътресенията на пазара.

За сравнение - „националният тим“ има добри причини, за да си мълчи за това колко точно вече е похарчил, тъй като това може да увеличи опасенията сред инвеститорите, че правителствените ресурси са почти изчерпани.

Наистина, акциите поевтиняха с 10% миналата седмица, след като местни медии цитираха анонимни източници, които казват, че „националният тим“ готви план за излизане.

Goldman изчислява, че похарчените средства възлизат на 860-900 млрд. юана. Медийни публикации от началото на юни сочат, че CSF е заел 260 млрд. юана на брокери с цел покупки на акции, закупил е директно 400 млрд. акции и е инвестирал още 200 млрд. юана във взаимни фондове.

Използвайки алтернативна методология, която сравнява притоците на средства към фондовия пазар от източници, които могат да бъдат проследени, с общите парични потоци, нужни, за да поддържат даден индекс на текущото ниво, Goldman достига до резултат от 900 млрд. юана инвестиции на „националния тим“ през юни и юли.

Проблемът за правителството е, че очевидно няма какво толкова да покаже относно изхарчените пари. Малко преди края на търговията в Азия индексът Shanghai Composite се намира на 3 682 пункта, което е само 9,2% над ниската точка, достигната в разгара на разпродажбите на 9 юли, и 28,9% под 7-годишния връх от 5 178 пункта, достигнат на 12 юни.

От друга страна, правителството най-вероятно не сравнява текущото ниво на пазара с последните върхове и дъна, а вместо това с неизвестни дълбочини, които индексът можеше да достигне, ако „националният тим“ не бе направил нищо.

Още за проблемите на китайския фондов пазар четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
И хоп - повишава се нуждата към закупуване на нови количества американски долари за спасяване на китайския фондов пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Обезценката на акциите е в резултат на спекулативни операции извършени единствено и само от КИТАЙСКИТЕ кредитните институции.РЕЗУЛТАТА е декапитализация на активите на банките в една предстояща процедура целяща промяната на собствеността на длъжниците им. ОКРУПНЯВАНЕТО И ОДЪРЖАВЯВАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ИМ МОЩНОСТИ, цели преодоляването на рецесията която е обхванала световните пазари. Това неменуемо ще доведе до БЕЗРАБОТИЦА и възникването на социални проблеми в засегнатите райони.ИЗХОДА Е : НАСОЧВАНЕ КЪМ НОВИ ПАЗАРИ И НОВИ СИСТЕМИ НА РАЗПЛАЩАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още