IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разберете отрицателните лихви за 5 минути

Японската централна банка публикува документ с въпроси и отговори за отрицателните лихвени проценти, насочен към широката публика

14:16 | 02.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отрицателната депозитна лихва, която беше въведена в Япония, предизвика такава пазарна динамика и повдигна редица въпроси от страна на законодателите и обществеността, че Централната банка публикува въпроси и отговори по темата, пише Bloomberg. 

Документът, озаглавен „Разберете отрицателните лихви за 5 минути“, е публикуван в петък и изглежда е насочен към хора, които не са професионалисти в сферата на финансите. В него се обяснява дали политиката ще доведе до свиване в спестяванията, дали отрицателната депозитна лихва наистина е необходима и защо е лошо, че цените се понижават.

Регулаторът публикува подобни разяснения още през януари, когато понижи лихвата, но целевата аудитория бяха по-скоро пазарните участници. Документът тогава включваше седем въпроса и беше допълван два пъти.

Решението на банката доведе до отрицателна доходност по държавните облигации, а управителят Харухико Курода трябваше рекорден брой пъти да дава обяснения пред депутатите в парламента.

„Употребата на прост език ясно показва, че те се опитват да достигнат до обикновените хора“, казва Масамичи Адачи, старши икономист в JPMorgan Chase и бивш служител на централната банка. „Това показва колкото отчаяна е необходимостта на Японската централна банка хората да разберат политиката й с отрицателна лихва“, коментира той.

Премиерът Шиндзо Абе също трябваше да отговаря на въпроси в парламента, тъй като законодателите продължават да изразяват съмнения за това, дали тя има ефект. В четвъртък Абе заяви, че разбирането за отрицателната лихва става все по-широко и че банката е предприела правилната стъпка.

Някои от членовете на комисията по парична политика също изразиха опасения, че политиката може да провокира притеснения сред населението.

Документът приключва с реплика на предполагаемия човек, който задава въпросите: „Мисля, че вече разбирам, но преди ставах нервен, когато чуех „отрицателни лихви“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
MartoTar
преди 5 години
Икономическите богове сигурно са превъртелиЛихва е сума най-често изчислена като % -, която се плаща като компенсация за времето, през което заемополучателят ползва парите на заемодателя тази компенсация се явява израз на съотношението между оценката на настоящите блага и бъдещите блага, която е в основата на формирането на конкретно времево предпочитание.И, както пише и Мъри Ротбард, всяко времево предпочитание е позитивно, тоест едно количество пари/блага в настоящето винаги ще бъде предпочитано пред същото или по-малко количество пари/блага в бъдещето и следователно не може да става и дума за нулев или отрицателен лихвен процент.https://martintarpev.wordpress.com/2019/03/22/%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5/#more-4753
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 8 години
японската централна банка, молим ви, дайте ми 10 милки у доларес заем.Надевам се, секи месец да имам главница МИНУС ЛИХВА. И ТАКА ДОКЪТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО МИ СЕ СТОПИ.....МУАХТАЕХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
skeptika
преди 8 години
Анастасе , по-просто е отколкото си мислиш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Ще дава обяснения защото по-голяма част от 230% дълг се държи от вътрешните и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още