IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На азиатските пазари само в Китай имаше ръстове

Йената натежа на японските индекси, а повишенията в Китай бяха насърчени от сравнително добри данни за инфлацията

11:25 | 11.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски борси приключиха сесията в понеделник на червена територия, като скъпата йена натежа на японските акции, а данните за инфлацията в Китай насърчиха индексите в Поднебесната империя, съобщи CNBC.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,44%.

Йената продължи да поскъпва и достигна до 107,76 йени за долар, след като в петък валутната двойка финишира на ниво 108,03 йени за долар.

Акциите на компаниите износители поевтиняха, като при Toyota понижението беше 3,46%, при Nissan – 1,68%, а при Honda – 2,08 на сто. Акциите на Sony обаче поскъпнаха с 3,73%. 

„До голяма степен динамиката при долар/йена се дължи на поевтиняването на долара, а не на поскъпване на йената, тъй като неохотата на Фед да повиши лихвените проценти понижава доходността в САЩ“, смята Борис Шлосберг, управляващ директор за форекс стратегии в BK Asset Management. Според него всяка намеса от страна на Японската централна банка може да се окаже проблематична, ако доходностите в САЩ продължат да падат.

Спадът при южнокорейския Kospi беше 0,09%, а хонконгският Hang Seng финишира с 0,35% ръст, след като се луташе между положителна и отрицателна територия. Към 10:30 часа българско време индексът беше без изменение. Фондовата борса в Хонконг затваря в 11 часа българско време (16:00 местно).

Австрлийският ASX 200 записа спад от 0,12 на сто.

В Китай Shanghai Composite добави 1,66% към стойността си, а по-малкият Shenzhen Composite се повиши с 2 на сто.

Преди отварянето на сесията в понеделник властите в Пекин публикуваха данни за инфлацията, която през март е 2,3% на годишна база – колкото и през февруари. На месечна база инфлацията е отрицателна (0,4 на сто). Производствените цени се понижават с 4,3 на сто на годишна база, но записват първото си месечно повишение от 2013 г. насам (0,5%).

Още по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Инвесторът - табличката ви на челната страница показва ръстове в Хонконг и Индия - на статията да вярвам ли, на табличката ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още