IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как изглежда китайската дългова бомба?

Все по-голямото акумулиране на дългове от Китай е едно от най-големите опасения сред инвеститорите от години насам

08:31 | 18.05.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все по-голямото акумулиране на дълг от страна на Китай е едно от най-големите опасения сред инвеститорите от години насам. Средният общ дълг на икономиките на развиващите се пазари е 175% от БВП, а главоломно растящият корпоративен нефинансов дълг изстреля Китай много над това ниво, коментира Visual Capitalist.

Въпросът е: с колко? А отговорът е объркващ, защото всъщност никой не знае с точност.

Ако бомбата на китайския дълг се взриви, можем само да гадаем какво ще е влиянието върху пазарите. Кайл Бас, основател на хедж фонда Hayman Capital Management, казва, че загубите ще бъдат пет пъти по-големи от кризата с високорисковите ипотечни кредити, а според Moody’s бомбата ще бъде безопасно обезвредена от властите много преди да дойде време да се взриви.

Бомбата на китайския дълг: размерът

Mckinsey представи широко рекламирана оценка за китайския дълг в началото на 2015 г. Използвайки данните до второто тримесечие на 2014 г., компанията изчислява, че общият дълг на Китай възлиза на 282% от БВП спрямо 158% през 2007 г.

Оттогава насам различни достоверни организации представят последващи оценки.

В долния края на диапазона от прогнози е Goldman Sachs, като според негова оценка от януари 2016 г. китайският дълг е 216% от БВП за 2015 г. (Няколко месеца по-късно банката представи отделен доклад, според който съотношението на дълга към БВП ще се доближи до 270% през 2016 г.)

В горния край на прогнозите е анализаторът на Macquarie Виктор Швец, който твърди, че китайският дълг е 35 трлн. долара, или „почти 350%“ от БВП.

Истината обаче е, че всъщност никой не знае. Официалните оценки на Китай са по-скоро безполезни, а страната има огромен и бързо развиващ се сенчест банков сектор, който усложнява значително тези прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 7 години
Коректността при определяне на БВП , изисква умножение на US дълга Х 2 или 3 най - малко . Като пример можем да разгледаме хирургична операция , която в Китай е 1 000 $ , а в US - 15 000 $ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още