IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира мерки за увеличаване на чуждестранните работници

Властите в Токио са изправени пред недостиг на работна ръка заради застаряващото население и ниската раждаемост

11:11 | 16.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония планира мерки за увеличаване на чуждестранните работници, за да се справи с недостига на работна ръка, съобщи Bloomberg, позовавайки се на двама съветници на премиера Шиндзо Абе.

Масахико Шибаяма, депутат от управляващата Либерално-демократична партия, който е и специален съветник на премиера, заяви в петък в Сингапур, че политиките, които се обмислят, може да доведат до удвояване на броя чуждестранни работници в Япония.

„Вероятно през идните няколко седмица ще бъдат приети много стратегии“, заяви Шибаяма. „Не мисля, че има фиксирана цел от страна на правителството, но според мен не може да се избегне удвояване на чуждестранните работници в тази глобална ситуация. Трябва да създадем устойчива система за приемане на повече и повече чуждестранни служители“, допълва той. 

Имиграцията често е била предлагана като решение на демографските проблеми в Япония, където населението застарява, а раждаемостта е ниска. Абе даде обещание да не позволи населението да се свие под 100 млн души. Сега в Япония живеят 127 млн. души. Bloomberg коментира, че идеята за внасянето на работна ръка тепърва трябва да се приеме, тъй като има опасения за потенциалните ефекти върху сравнително затвореното общество.

В отделно интервю от четвъртък Ясутоши Нишимура, съветник на Абе и бивш зам.-министър на икономиката, заяви, че правителството планира да прокара закон за разширяване на системата за чуждестранни стажанти. В рамките на тази система служителите могат да работят в страната за определен период от време. По думите на Нишимура в момента по тази схема в Япония работят 190 хил. чужденци, а новият закон ще им позволи да останат в страната до пет години, а не до три, както е сега.

Освен това властите в Токио обмислят нови категории визи за сектори от икономиката, които страдат от недостиг на работна ръка, като например туризма, който се разширява с бърз темп. Според Шибаяма именно развитието на чуждестранния туризъм е помогнало за промяна на отношението към други държави.

Очаква се да бъде подобрена системата за контрол особено след критиките за злоупотреби със служителите в земеделието и текстилната индустрия. Има и дискусии за внасяне на работници от Индия и Виетнам, посочи Нишимура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още