IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските пазари пренебрегнаха данните за износа през септември

Акциите на Samsung Electronic тръгнаха нагоре

11:38 | 13.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари не успяха да намерят единна посока, повлияни от данните за износа от Китай, който се понижава за пръв път от шест месеца, макар че китайските пазари не взеха под голямо влияние изненадващите търговски данни, съобщава CNBC.

Китайските континентални пазари пренебрегнаха данните, според които износът от Китай се понижава с 10% в доларово изражение през септември, а вносът записва спад от 1,9 на сто. Shanghai composite нарасна с 0,09%, а Shenzhen composite прибави 0,241%, след като се колебаеше на негативна територия. В Хонконг Hang Seng index остана под натиск и приключи със спад от 1,27%.

Австралийският ASX 200 затвори с понижение от 0,71% до 5 435,5 пункта, най-вече заради спадовете в енергийния подиндекс с 1,99% и във финансовия подиндекс - с 1,1%.

Акциите на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronic поскъпнаха с 1,43%, но южнокорейският бенчмарк Kospi приключи със спад от 0,9% до 2015,44 пункта. Във вторник след края на сесията концернът обяви, че се отказва напълно от своя Note 7. Според някои анализатори това е било единственото правилно решение за бързо излизане от кризата. Компанията предложи от четвъртък финансови стимули на клиентите си в Южна Корея, които заменят смартфон Galaxy Note 7 други модели на компанията на фона на усилията си да запази репутацията си след кризата с безопасността на най-новия си фаблет.

В същото време южнокорейската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен за четвърти пореден месец. Банката остави лихвата на рекордно ниско равнище от 1,25% заради опасения от увеличаващата се задлъжнялост на домакинствата.

Източник: CNBC

Корейският вон поевтиня спрямо долара, като се търгуваше на ниво от 1,1134 вона за долар, след като миналата седмица валутната двойка се търгуваше за 1,120 вона за долар.

Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори с понижение от 0,39% до 16 774,24 пункта, като според анализаторите спадът се дължи на данните на китайския износ и по-силната йена. Японската валута поскъпна спрямо долара, като се търгува на ниво от 103,79 йени за долар малко след 9 часа българско време в сравнение с равнището от 104 йени за долар по-рано по време на сесията.

Акциите на Sony поскъпнаха с 1,3%, след като японският електронен производител пусна на пазара PlayStation VR. Книжата на Suzuki Motor повишиха цената си с 2,24%, а тези на Toyota скочиха с 0,2%, след като двата автомобилни производителя съобщиха във вторник, че обсъждат сътрудничество, което насочи цената на акциите им във възходяща посока.

Двете компании не уточниха спецификата на евентуалното сътрудничество, поради което анализаторите сметнаха за твърде рано да се правят прогнози за приходите. „ Сътрудничеството би било добър знак в средносрочна перспектива за растеж и на двете компании“, обясни Масатака Кунугимото, анализатор в Nomura.

Доларовият индекс се търгува на ниво от 97,975 пункта. Паундът се поевтиня с 0,18% спрямо долара, като един долар се разменяше за 1,2171 паунда по време на азиатската сесия спрямо 1,24 паунда за долар през миналата седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още