IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Румен Кънчев: Китай работи по нов геополитически ред

Страната се стреми към икономическа и военна мощ

11:09 | 01.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отношенията между Вашингтон и Пeкин поставяха стратегически контекст на събитията през 2018 г. От дълго време Китай провежда последователна, добре обмислена и структурирана политика за създаването на алтернативен модел на западната демокрация. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Румен Кънчев, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и бивш заместник-министър в отбраната.

В центъра на новия китайски модел е равенството между западни и незападни държави, каквото разделение правят властите в Пекин, отбеляза Кънчев в предаването “Светът е бизнес” с водещ Николай Кръстев. 

“Страната се стреми към икономическа и военна мощ. Икономическата вече е факт, според множество анализатори Китай вече е и втората военна сила в света. Другото, което Китай прави, е създаването на серия от алианси, чрез които да се наложи този алтернативен модел”.

Според госта Пекин се опитва сам да създаде алтернатива, докато Москва търси мястото си в лоното на западната цивилизация.

Кънчев отбеляза, че китайската страна не може да се включи активно в процесите на Корейския полуостров, на които станахме свидетели през 2018 г., тъй като за момента приоритетите ѝ са различни.

Гостът остава “умерено скептичен” към денуклеаризацията, обещана от Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още