IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли още горчивина в китайската икономика и през 2019 г.?

Търговската война между Вашингтон и Пекин все още е най-голямата заплаха

21:57 | 31.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След десетилетия на експанзия китайската икономика започна да показва признаци на забавяне. Очаква се ръстът ѝ през 2018 да се бъде най-ниският от 1990 г. насам. А 2019 г. изглежда дори по-плашеща за втората най-голяма икономика в света, пише CNN.

Случващото се в Китай влияе на пазарите по целия свят. Страната е най-големият износител на компоненти, използвани за произвеждането на стотици видове различни продукти. Още повече, че Китай се превърна в най-големия пазар за автомобилната индустрия, производителите на телефони и др. Така милиарди от печалбите на компании като General Motors и Apple започнаха да се генерират именно там.

Страховете за здравината на китайската икономика вече се разпространиха на почти всички финансови пазари. Все още несигурен остава темпът на забавяне на икономическия ръст, както и колко далеч китайското правителство може да стигне, за да отслаби влиянието му.

Търговската война със САЩ

Един от най-големите страхове, касаещ китайската икономика през 2019 г., остава търговската война между Вашингтон и Пекин и какво евентуално може да е развитието ѝ през следващата година.

Двете най-големи икономики в света вече въведоха мита върху продукти от стокообмена помежду им за милиарди долара. Към момента те се стремят да постигнат търговско споразумение, което трябва да е факт до края на февруари 2019 г. През уикенда американският президент Доналд Тръмп отбеляза в свой пост в Twitter, че е провел телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин и напредък в разговорите между САЩ и Китай е постигнат. Според мнозина обаче изказването на Тръмп основно е предвидено за успокояване на пазарите, на които нестабилността, подхранвана от притесненията около търговската война, е факт в последните месеци. Трябва да се има и предвид, че ако в началото на следващата година Тръмп и Си не успеят да постигнат търговско примирие, увеличаването на настоящите налози и въвеждането на нови ще продължи.

Междувременно се очаква икономическите загуби от търговската война да бъдат обявени в Китай през следващите няколко месеца, засягайки износа от страната и печалбите на компаниите там.

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Zalmoxis
преди 5 години
ГорчЕвина няма да има. Но ГорчИвина ще. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още