IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Хонконг обявиха пакет от мерки за 2,5 млрд. долара

Средствата се отпускат за стимулиране на икономиката и социална помощ за населението

21:29 | 15.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: pixabay.com

 

Правителството на Хонконг инициира пакет от мерки за стимулиране на икономиката и социална помощ за населението на обща сума от 19,1 милиарда хонконгски долара (близо 2,5 милиарда щатски долара). Това съобщи днес секретарят по финансовите въпроси на този специален административен район на Китай Пол Чан, цитиран от ТАСС и БТА.

Той призова да не се обвързва тази програма със сегашната остра вътрешнополитическа криза и с протестите на населението. По думите му новите мерки са свързани с перспективата от забавяне на темповете на икономически растеж на Хонконг.

Финансовият министър съобщи, че през третото тримесечие на годината може да се очертае рецесия и се очаква правителството да понижи прогнозата си за растежа през 2019 година до 0 -1 процента спрямо предварително заложените 2-3 процента. Чан подчерта, че ситуацията обещава да е по-лоша, отколкото през 2009 година в разгара на световната финансова криза.

На този фон са предприети мащабни мерки за подпомагане на населението. Става дума за намаляване на данъчната тежест, изплащане на субсидии за ученици в размер на 2 хиляди хонконгски долара (319 долара) за всяко дете, субсидии за електричество за всяко семейство от 2000 хиляди хонконгски долара (255 щатски долара), помощи за бедните, пенсионерите, представителите на малкия и среден бизнес и редица икономически отрасли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 години
Аха, значи протестите помагат.Изведнъж намериха 19 милиарда за населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още