IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на малкото отворени борси в Азия

Опасенията за перспективата пред търговските преговори САЩ-Китай бяха разсеяни заради опровержение на спекулации

11:24 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Основните пазари в азиатско-тихоокеанският регион затвориха на по-високи нива във вторник, след като централната банка на Австралия намали основния си лихвен процент до ново рекордно ниско ниво. Акциите на борсите поскъпнаха в края на днешната сесия, след като опасенията за перспективата пред търговските преговори САЩ-Китай бяха разсеяни, а причина за това стана опровержение на информацията, че Белият дом обмисля да ограничи американските инвестиции в Китай.

В Япония Nikkei 225 затвори с ръст от 0,59% до 21 885,24 пункта, като акциите на конгломерата Softbank Group поскъпнаха с 1,77%. Topix също нарасна - с 0,96% до 1603,00 пункта. Според трейдърите помощ е оказала спекулация за евентуална паричнополитическа намеса на централната банка. Предимно цикличните акции попаднаха във фокуса на инвеститорите.

В Китай борсите са затворени, както и през останалата част от седмицата. Народната република отбелязва своята 70-годишнина с най-големия военен парад в своята история. В контекста на търговския спор в САЩ президентът Си Дзинпин заяви, че „никоя сила не може да спре прогреса на китайския народ и нацията". Също така и в Хонконг във вторник бе отбелязан националният празник. В светлината на петмесечните протести в китайския специален административен район Си Дзинпин призова за „дългосрочна стабилност". Той утвърди принципа на „една държава, две системи“, според която бившата колония на британската корона се управлява автономно.

В Южна Корея Kospi се увеличи с 0,45% до 2 072,42 пункта, като акциите на Celltrion поскъпнаха с 5,79%. В Австралия главният индекс S&P/ASX 200 добави 0,81% до 6 742,80 пункта, като повечето сектори бяха с ръстове.

MSCI също бе на зелена територия с повишение от 0,17% на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още