IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай премахва квотите за чуждестранни инвестиции в акции и облигации

Новите разпоредби влизат в сила на 6 юни

09:56 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай финализира правилата, с които премахва квотите по две основни инвестиционни схеми и предоставя на квалифицирани чуждестранни институции неограничен достъп до китайски акции и облигации, предава Ройтерс.

Новите разпоредби влизат в сила на 6 юни.

Това е поредната стъпка в посока отваряне на финансовата индустрия на страната, отбелязва информационната агенция. В началото на тази година Китай премахна ограниченията за чуждестранна собственост във фючърси, ценни книжа и секторни взаимни фондове, припомня Ройтерс.

Промяната се случва на фона на разразилото се напрежение между Вашингтон и Пекин заради коронавируса. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва с още по-агресивни икономически мерки срещу Китай.

„Поетично е да виждам как китайците вървят към одобряването на значително преработени регламенти за достъп до пазара, базиран на регистрация, в същия миг, в който Вашингтон се стреми да принуди американските институции да се въздържат от разпределяне на капитал в китайски активи“, коментира Питър Александър, управляващ директор на базираната в Шанхай консултантска компания Z-Ben Advisors.

Съгласно новите правила чуждестранните инвеститори вече не е необходимо да кандидатстват за квоти по двата китайски инвестиционни канала – деноминираната в долари схема за квалифицирани чуждестранни институционални инвеститори QFII и подобната схема, деноминирана в юани.

Промените в правилата са насочени към „по-нататъшно отваряне на финансовия пазар на Китай“, заявяват в съвместно изявление Народната банка на Китай и Държавната администрация за фондовите борси.

Наредбите опростяват административните изисквания за преводите на средства и обмен на валута от чуждестранни институционални инвеститори с цел улесняване чуждестранното участие на финансовите пазари в Китай.

Китай въведе схемата QFII през 2002 г. и RQFII през 2011 г. като част от финансовата дерегулация на страната. Те обаче са засенчени от по-новите трансгранични програми като Stock Connect и Bond Connect, които са по-малко рестриктивни.

Почти 300 институции в световен мащаб, включително UBS AG, Goldman Sachs & Co LLC и BNP Paribas са получили квоти за QFII на стойност общо 114,66 млрд. долара в края на април, според валутния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още