IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли данните са новият петрол?

Може би най-накрая те последваха черното злато като причина за конфликти

10:43 | 13.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Смята се, че голяма част от онова, което е било отмъкнато от САЩ чрез китайското консулство в Хюстън, са сурови данни, генерирани от голямата армия от енергийни и земеделски фирми, групирани в четвъртия град на Америка. Детейлна информация е била източена от компании, занимаващи се с инвестиции, производство, дистрибуция и търговия с енергия и други суровини.

Информацията е била желана, тъй като може да предостави на китайските компании силно търговско предимство на световните енергийни и селскостопански пазари, където Китай е най-големият потребител. Изглежда, че проектът е бил педантично дългосрочно усилие, систематично насочено към данни, както заради количеството, така и заради качеството им, казват разследващите.

Един бивш източник от разузнаването, базиран в Хюстън и участващ в киберзащитата на енергийните компании, твърди, че е бил налице значителен дисбаланс между отношението към данните на Китай и това на западните корпорации. Някои сегменти от американската икономика процъфтяват на базата на сложното разбиране за стойността на данните, водени от големи технологични компании като Amazon, Google, Facebook и Apple. Хората също започват да осъзнават паричната стойност на личните им данни.

Но в много отрасли, казва източникът, усещането, че информацията има значение и трябва да бъде защитена, остава потиснато. Това важи особено за енергийния и суровинния бизнес, където преобладаващото мнение е, че петролът си остава с най-голямо значение.

Сега нагласите може да се променят. Но много хора не са склонни да възприемат, че данните са значими колкото петрола, тъй като сравнението очевидно не е точно, казва Алек Стап, директор за технологиите в Института за прогресивна политика във Вашингтон.

Списъкът на основните разлики между данните и петрола е значителен. За разлика от данните, петролът може да се консумира само веднъж. Той е напълно заменим, стойността му е известна преди да бъде добит, а производството му включва високи пределни разходи. Възможно е също стойността на данните да е прехвалена: много масиви от данни, които теоретично биха могли да имат голяма стойност, са - поне засега - неизползваеми или невъзможни за смислено комбиниране с други.

Съществува опасност обаче да се изпадне в успокоение вследствие на тази интерпретация. Докато западните компании позволяваха изтичането на безпрецедентен обем данни, техните китайски конкуренти забелязаха, че данните всъщност са много различни от петрола. Съхраняването на информацията, и то в огромни количества, за разлика от нефта, струва много малко. В този контекст китайските компании могат да си позволят да играят дълга игра и да изчакат, докато стойността на съществуващата им плячка от данни може да бъде извлечена и експлоатирана. Те може би все още стоят върху извор, дори ако затварянето на консулството в Хюстън бележи момента, в който западните компании осъзнаха какво губят и сега бързат да спрат теча.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
Добре и да четът имат ли избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Точно това, че данните са следващият "нефт" ви го каза бачо ви Бил Гейтс още някъде около далечната 1976-та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Нашата фирма се занимава с подобни неща и трябваше да плащаме на др компании, за да можем да ползваме техни данни. Та пари от данни, определено се правят.Много от хората, не четат, с какво се съгласяват, когато си правят регистрации/попълват документи някъде, било то сайтове, частни клиники, банки, автосервизи и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
++111
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
qnidopi
преди 3 години
Във връзка със социалните мрежи, като Twitter, Facebook, Instagram, Tik Tok и т.н. имаше една такава сентенция: Ако един продукт е безплатен, то ти си продуктът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Лицево разпознаване, селектирани реклами, автономни коли, разните алекси и от сорта, нито едно от тях, не е възможно без събиране на данни, а за да читаво, ти трябват колкото може повече данни. Какъв по-подходящ сайт от социална мрежа, за да събереш снимките на милиони (млрд) хора, за да можеш да създадеш софтуер, който да разпознава максимално добре лицата на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още