IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничените пътувания свиват търсенето на петрол в Китай

По данни на Baidu, събрани от мобилните приложения на клиентите ѝ, пътуванията около Китайската Нова година са наполовина по-малко спрямо 2019 г.

10:29 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пътуванията около Китайската Нова година ще бъдат с около 40% по-малко спрямо предпандемичните нива и това ще доведе до намаление на потреблението на петрол в Китай през първото тримесечие, пише в анализ Ройтерс.

Страната бързо възстанови потреблението на петрол във втората половина на 2020 година, но сега се очаква ново понижение. В Китай има няколко огнища на заразени с коронавирус и правителството ограничава пътуванията.

Според данни на Baidu, събрани от мобилните приложения на клиентите ѝ, ползващи GPS, пътуванията през тази година са наполовина по-малко спрямо 2019 година. Резервациите за пътуване със самолет намаляват с почти 74%.

На годишна база потреблението на петрол в Китай ще се повиши с между 2 и 3 млн. барела дневно, прогнозират от IHS Markit и Wood Mackenzie. Анализаторите очакват след свиването в началото на година, през второто тримесечие да има силен ръст, когато китайската икономика ще дръпне напред без ограниченията заради пандемията от коронавируса.

Заради рестрикциите сега повечето работници ще останат в големите градове и това ще даде възможност за бързо възстановяване на производството след почивните дни около Китайската Нова година.

Прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ) също сочи, че през първото тримесечие дневното потребление на петрол в Китай ще достигне 14,3 млн. барела. За сравнение, през същото тримесечие на 2020 година то достигна едва 11,9 млн. барела. Тогава страната се затвори след първите случаи на новия вирус в Ухан.

През втората половина на 2020 година среднодневното потребление на петрол достигна 14,7 млн. барела, показват още данните на МАЕ.

Източници на Ройтерс коментират, че независимите рафинерии в Китай, на които се пада около 20% от вноса на петрол в страната, се притесняват от спад на потреблението и в следващите месеци. Според информацията на агенцията има съкращаване на поръчки, направени за март.

Според повечето анализатори обаче рискът е нисък, освен ако коронавирусът не бъде изпуснат от контрол и правителството ограничи пътуванията по-дълго от планираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още