IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Саудитска Арабия расте с най-бързия темп от близо десетилетие

БВП на кралството се е увеличил с 6,8% на годишна база, стимулиран от по-високите цени на петрола

14:25 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Саудитска Арабия е нараснала през третото тримесечие с най-бързия си темп от близо десетилетие, стимулирана от по-високите цени на петрола, сочат предварителните оценки на правителството, цитирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на кралството се е увеличил с 6,8% в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., отчете държавната статистика във вторник. Това е най-бързият темп на растеж от 2012 г., когато цените на петрола бяха средно 122 долара за барел. Икономиката се разширява с 5,8% спрямо предходните три месеца.

Петролният сектор е нараснал с 9% на годишна база, докато икономиката извън него, която е двигател за създаване на работни места, се е разширила с 6,2%. Тя се е разраснала с 1,6% спрямо предходното тримесечие, когато дейностите извън петролния сектор се представиха по-лошо от очакваното.

"По-високият добив на петрол е основната причина за силния растеж на Саудитска Арабия. Дейността извън петролния сектор вече надмина своя пик преди пандемията и вероятно ще приключи годината на стабилна основа", коментира Зиад Дауд, главен икономист за нововъзникващите пазари в Bloomberg.

Саудитска Арабия, най-голямата арабска икономика, отбеляза рязко свиване през 2020 г. поради двойния шок от по-ниските цени на суровия петрол и пандемията от коронавирус. Това накара правителството да предприеме мерки, включително утрояване на данъка върху добавената стойност, намаляване на планираните разходи и повишаване на вносните мита.

Властите очакват бюджетният дефицит за 2022 г. да се свие до около 1,6% от икономическото производство на фона на по-високите очаквани приходи, тъй като цените на петрола се възстановяват.

Международният валутен фонд очаква саудитският икономически растеж да бъде средно около 2,8% тази година след свиването с 4,1% през 2020 г. заради пандемията. Според МВФ растежът ще се възстанови до близо 5% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още