IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежден съюзник на САЩ ли е Германия? Найн!

Берлин цени по-високо евтиния газ и износа си за Китай

08:13 | 25.01.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия също така изостави целта на НАТО за отбранителни разходи в размер на 2% от брутния вътрешен продукт, харчейки само 1,5% от БВП, и позволи изследвания на руски химически оръжия на своя територия. Подобни изследвания подкрепят опити за убийства като този, насочен към руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и такъв срещу бивш британски агент. Шолц също така се ангажира да преследва статут на наблюдател в Договора за забрана на ядрените оръжия и само неясно подкрепя ядреното възпиране на НАТО. Тази отстъпка отдавна бе желана от Путин.

На следващо място е позицията на Германия по отношение на Китай. Малко преди да встъпи в длъжност, администрацията на Байдън поиска тогавашният канцлер Ангела Меркел да отложи търговското споразумение между Европейския съюз и Китай. Тя отговори с ускоряване на преговорите за постигане на сделка преди Байдън да поеме поста. Това беше грубо, но не беше изненадващо. Привързаността на китайската комунистическа партия към Меркел беше толкова голяма, че при оттеглянето й пропагандистите на партията проектираха дигитален гоблен в знак на почит. Шолц изглежда е решен да спечели подобна чест.

Попитан наскоро дали би подкрепил дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари, Шолц каза: „Смятаме, че е важно да направим всичко възможно, за да накараме света да работи заедно в международен план, като всички действия, които предприемаме във всеки отделен случай, трябва да бъдат внимателно претеглени.” Едно „Не“ би било по-прост отговор.

Шолц изглежда решен да запази на всяка цена износа на Германия за Китай на стойност 150 милиарда долара годишно. Това стана ясно наскоро на Литва, която е обект на китайска търговска война, тъй като позволи на Тайван да отвори представителство на територията й. Германският бизнес, вместо да подкрепя демократичния си съсед, предупреждава Литва, че ако не отстъпи пред исканията на Пекин, ще се лиши от германските инвестиции. Тази липса на демократична солидарност произтича от Федералното канцлерство. То приоритизира износа на Volkswagen пред геноцида над уйгурите в провинция Синдзян, унищожаването на демокрацията в Хонконг и военния империализъм.

Дори когато Германия се преструва, че е загрижена за демократичния международен ред, липсата на истински интерес бързо става очевидна. Германия наскоро разположи военен кораб в Южнокитайско море, на което Китай гледа като на свой частен басейн. Едновременно с това обаче Берлин помоли Пекин да позволи на кораба му да използва пристанището на Шанхай. Китай отхвърли искането. Сравнете опита на Германия в Южнокитайско море с този на Франция, която изпрати ядрени подводници, за да тренират с колегите си от флота на САЩ за битка с развит противник.

Байдън посочва, че Германия е един от най-важните съюзници на Америка, но като се има предвид политиката на Берлин спрямо двата най-изтъкнати противника на САЩ, е трудно да се аргументира твърдението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Ватенков, пак треската в чуждото око гледаш, а гредата в своето, не виждаш. Ходи на доктор бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Историята учи че, никого на нищо не е научила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За СССР или наследника му днес не спомена, за греховете срещу човечеството, колко хора са избили, колко икономики са унищожили, изкрали и тн. И разбира се, колко трябва да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 2 години
В П.С.В в Версах в бе подписано капитулация на Германия .Като тогава У.Чърчил казва" Да направим така,че Германия никога,никога да не може да си изправи на крака ." Задължават я като компенсатция да плаща 9 милиарда марки ( за тях години огромна сума не е възможно никога да ги изплати) като цялата тежка и даже леката й индустрия бива отнета като компенсация. Забраняват й да произвежда всичко свързано с военната индустрия и да има армия, Авиация,Военоморски както и Сухопътни сили т.н.Идването на Хитлер на власт е закономерен процес след толкова унижения. Милиони долари постъпвата в немската икономика строятсе навсякъде заводи,фабрики,пътища нови градове страна в която да намериш работа беше невъзможно сега не стига работна ръка.Само в заводите на Форд са произведени над 400 хиляди товарни автомобили за Източният фронт.Защо е всичко това? Американците правят всичко възможно да насочат Хитлер и Европа към мащабна война срещу Съветският съюз. Европа губи с 60 милиона убити в ВСВ (27 милиона Съветският съюз) хиляди разрушени градове милиони бездомни и сираци, разрушена инфраструкура и кой пече от тая война ? Естествено , че Америка отпускат милиарди заеми, Маршовият план в действие Американската промишленост работи с пълна мощност като те прозивеждат 70% от Световното производство Германия е разделена на на 3 по-късно на 4 части както и Западна Европа е окупирана и тя продължава до сега.Сякаш историята се повтаря "подтиквайки" особено Източно Европейски страни които се надяват на " възмездието от миналото и нова плячка" докато Германия е не само зависима он Енергийните Ресурси но и от миналото когато" плати " не напълно за своите грехове към човечеството.( като Срещу Съветският народ 27 милиона, 6 милиона ереии,5.7 милиона Поляци и т.н).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Квото и да става ЕС трябва да подържа добри бизнес отношения с Китай, Русия не е толкова важна. Меркел в типичния си стил финтира американците и преди да напусне подписа договорчето с Китай. Шолц засега се опитва да имитира Меркел, но не му се отдава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ти на нашите подигравки, внимание ли викаш ? :) ... ама как да не ви се подиграва човек, я глей и пенсионирания пагон кви неща е измислил... той! видиш ли, проверил кой е спонсор на няква статия във вашингтон пуст! ... Все едно ми трябва да чета американски вестник зада разбера русняцита кви тиняци са! ... нали ви виждам вас на кво са ви направили, дето се израснали по онова време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Мерси, даже не им обръщам внимание :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Какъв ти " господар"? Спретнат, разумен и уравновесен чочко, който, много добре помни, кое е било, как е било и откъде тръгва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
направих си труда да проверя кой всъщност публикува най-напористите статии във Вашингтон пост и Политико, призоваващи за война с Русия. Сърпрайз, сърпрайз - едната статия беше спонсорирана от Локхийд Мартин, а втората от БАЕ Системс. Извода е ясен - кой ни води към война - дали "московското джудже /на ръст, но не на акъл/" или "задокеанските Гиганти". Въпрос с повишена трудност към русофо.бите във този форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
или пък ти да идеш и да се биеш за господаря ти, късото джудже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още