IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежден съюзник на САЩ ли е Германия? Найн!

Берлин цени по-високо евтиния газ и износа си за Китай

08:13 | 25.01.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия също така изостави целта на НАТО за отбранителни разходи в размер на 2% от брутния вътрешен продукт, харчейки само 1,5% от БВП, и позволи изследвания на руски химически оръжия на своя територия. Подобни изследвания подкрепят опити за убийства като този, насочен към руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и такъв срещу бивш британски агент. Шолц също така се ангажира да преследва статут на наблюдател в Договора за забрана на ядрените оръжия и само неясно подкрепя ядреното възпиране на НАТО. Тази отстъпка отдавна бе желана от Путин.

На следващо място е позицията на Германия по отношение на Китай. Малко преди да встъпи в длъжност, администрацията на Байдън поиска тогавашният канцлер Ангела Меркел да отложи търговското споразумение между Европейския съюз и Китай. Тя отговори с ускоряване на преговорите за постигане на сделка преди Байдън да поеме поста. Това беше грубо, но не беше изненадващо. Привързаността на китайската комунистическа партия към Меркел беше толкова голяма, че при оттеглянето й пропагандистите на партията проектираха дигитален гоблен в знак на почит. Шолц изглежда е решен да спечели подобна чест.

Попитан наскоро дали би подкрепил дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари, Шолц каза: „Смятаме, че е важно да направим всичко възможно, за да накараме света да работи заедно в международен план, като всички действия, които предприемаме във всеки отделен случай, трябва да бъдат внимателно претеглени.” Едно „Не“ би било по-прост отговор.

Шолц изглежда решен да запази на всяка цена износа на Германия за Китай на стойност 150 милиарда долара годишно. Това стана ясно наскоро на Литва, която е обект на китайска търговска война, тъй като позволи на Тайван да отвори представителство на територията й. Германският бизнес, вместо да подкрепя демократичния си съсед, предупреждава Литва, че ако не отстъпи пред исканията на Пекин, ще се лиши от германските инвестиции. Тази липса на демократична солидарност произтича от Федералното канцлерство. То приоритизира износа на Volkswagen пред геноцида над уйгурите в провинция Синдзян, унищожаването на демокрацията в Хонконг и военния империализъм.

Дори когато Германия се преструва, че е загрижена за демократичния международен ред, липсата на истински интерес бързо става очевидна. Германия наскоро разположи военен кораб в Южнокитайско море, на което Китай гледа като на свой частен басейн. Едновременно с това обаче Берлин помоли Пекин да позволи на кораба му да използва пристанището на Шанхай. Китай отхвърли искането. Сравнете опита на Германия в Южнокитайско море с този на Франция, която изпрати ядрени подводници, за да тренират с колегите си от флота на САЩ за битка с развит противник.

Байдън посочва, че Германия е един от най-важните съюзници на Америка, но като се има предвид политиката на Берлин спрямо двата най-изтъкнати противника на САЩ, е трудно да се аргументира твърдението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Ватенката да грабва пушката и да се записва доброволец в хохландията, да покаже на практика как ще се бие с Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
САЩ съвсем ОЧЕВИДНО работи срещу ЕС и прави всичко възможно да го срине икономически, засега доста успешно... но иска верноподаничество то европейските държави !!! ЕС не го чака абсолютни нищо добро, докато не разбере, че САЩ не е приятел, но е ВРАГ !!! Обонгото срина Сирия и Либия, за да напълни ЕС с дивaци, обонгото организира преврат в Украйна, за да вбие клин между ЕС и Русия, защото двете сили се сближаваха все повече икономически, а на САШ е ясно, че ЕС+Русия биха били най-страшният им и непобедим икономически опонент !!! САЩ пискат за "зелени политики", но само ЕС да ги спазва, а те не. Сега обезумелите превратаджии начело с Чучулото се опитват да спретнат и война в Европа или да наложат още по-тежки санкции уж на Русия, но такива, че ЕС да го отнесе, както и предния път. Резултатите и сега ги виждаме - индустрията на Европа е в тотален колапс. Разбира се, ако някоя държава от ЕС се осмели да си гледа интереса, веднага я изкарват предателка и хибридно завладяна от Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Статии като тази ясно показват, че парадигмите от които се тръгва за да се обесняват нещата вече са сменени. И като гледам, масовата публика ги е втзприела и ги използва в разсъжденията си. Подобна статия само преди 9 години беше невъзможно да се появи. Днес това е обичаен начин на разсъждение. Същото се отнася из за руснаците, а и за украинците. Там просто парадигмите са други. Специално парадигмите в РФ внушават срещу какво зло са изправени и как то иска за пореден път да ги унищожи. Нещо подобно се е наблюдавало и преди началото на първата световна война. Всеки владетел брат'чед е успял да създаде силно обществено мнение в собствената си държава срещу държавите на другите си брат'чеди. Дано този път разумът надделее, но надали. Не се е случвало до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
Ironhorse
преди 2 години
Германия открай време жертва ЕС, за свои лични икономически цели с Русия и Китай.А, налага своята воля над останалите, чрез превзетия Съд на ЕС от германци.Тепърва Германия ще бъде ритана и то здраво.Значи Южен поток беше лош, а Северен поток 2 много добър ...Сега се радвам, че ЮП не стана. Ние не можем да устискаме на никакъв натиск, Путин искаше неистово да заобиколи Украйна.Сега Германия да плати компенсации на ЕС, на Русия, и да плаща гьотере евро, че принуждава САЩ ПАК да спасява Европа от Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Ватенков, пак си пил нещо развалено. Ам туй то от такива кат'теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
- иАха. И колко естествено, нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
хахаха, вие за това превантивно ги подслушвахте :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
"Надежден съюзник на САЩ ли е Германия?" ли? Найн! Въпросът е друг: Надежден съюзник на Германия ли са САЩ!И ОТГОВОРЪТ, Е- Найн! НЕ СА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В Германия съществуват 2 психологически проблема. Първият е с нацизма. Толкова са им промивали мозъците колко лоши са били, че треперят и сега някой да не ги обвини в расизъм, нацизъм и тн. Затова всякакви маймуноподобни елементи бяха допуснати в държавата. Вторият проблем е с рубашниците - по същия начин, обвинения за избиване, нацизъм, кланета, които след това са получили и те. И се е развил някакъв уродлив стокхолмски синдром към пияниците. Същото го има и при самите пияници към германците, между другото. По темата - германците са психически обременени по темата отношения с Мордор и трябва да им бъдат подръпвани ушите периодично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Хахахахаха :) Германия не желае да е бойно поле :) Колко чудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още