IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия приключиха на зелена територия след санкциите срещу Русия

Инвеститорите все още следят развитието на събитията в Украйна, както и какви ще са следващите ходове на Фед

12:09 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха ръстове в сряда, докато инвеститорите продължават да следят развитието на събитията в Украйна, съобщи CNBC.

Показателите в континентален Китай записаха увеличения - измерителят Shanghai composite напредна с 0,93% до 3489,15 пункта, а индексът Shenzhen component отбеляза ръст от 1,9% до 13 549,99 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng също приключи на зелена територия с повишение от 0,6% до 23 660,28 пункта.

Южнокорейският показател Kospi добави 0,47% към стойността си, завършвайки на ниво от 2719,53 пункта, а  австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 0,62% до 7205,7 пункта.

Широкият индекс на MSCI за акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отбеляза ръст от 0,35 на сто.

Борсите в Япония са затворени поради национални празници.

Инвеститорите продължават да следят геополитическото напрежение в Европа, след като руският държавен глава Владимир Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това Путин изпрати войски в двата района.

В отговор на решението на руския глава американският президент Джо Байдън обяви санкции срещу Русия. Страната ще наложи ограничения върху руската банка ВТБ и нейно подразделение, както и други санкции.

"Колкото и да е завладяваща ситуацията в Украйна, тя няма монопол върху опасенията на пазарите", написа в своя бележка Вишну Варатан от Mizuho Bank.

"Много други фактори, начело с паричната политика, могат директно да се сблъскат с търсенето на активи убежища, свързано с Украйна. Най-видим е конфликтът между агресивно затягане на паричната политика от Фед, което увеличава доходността по облигациите, и търсенето на активи убежища, което влошава тази доходност", обясни експертът.

Данни в сряда показаха, че темпът на растеж на заплатите в Австралия се е ускорил през последното тримесечие на миналата година, но все още не е достатъчен, за да доведе до лихвено повишение от страна на централната банка.

Ценовият индекс на заплатите се е увеличил с 2,3% през последните три месеца на 2021 г. на годишна база, докато очакванията на икономистите бяха за повишение от 2,4 на сто, съобщи Австралийското статистическо бюро в сряда. Спрямо предходното тримесечие увеличението е било в размер на 0,7%.

В съседна Нова Зеландия централната банка реши да повиши лихвите за трети пореден път. Комисията по парична политика на банката реши да увеличи лихвата с 25 базисни пункта до 1%. Новите прогнози, публикувани от банката, показват, че очакванията са показателят да стигне ниво от 2,5% през следващата година, достигайки връх от около 3,25% в края на 2023 г.

Във вторник водещите щатски индекси отбелязаха спадове, след като напрежението между Русия и Украйна нарасна и доведе до влошаване на пазарните настроения в началото на седмицата.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи с 482,57 пункта, или 1,42%, до ниво от 33 596,61 пункта. Широкият измерител S&P 500 отстъпи с 1,01% до 4304,76 пункта и приключи сесията на територия на корекция. Технологичният барометър Nasdaq Composite изтри 1,23% от стойността си, спадайки до равнище от  13 381,52 пункта.

Цената на петрола се стабилизира в сряда след наложените санкции срещу Русия.

На азиатските пазари доларовият индекс спадна до 96,05 пункта. Австралийският долар се търгуваше срещу 0,7234 щатски долара, а един щатски долар се обменяше срещу 115 японски йени.

Новозеландският долар поскъпна с 0,55% в сряда до 0,6768 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още