IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира след санкциите на САЩ срещу Русия*

Инвеститорите осмислят обявените от американския президент Джо Байдън ограничения, както и възможността от ядрена сделка с Иран

10:07 | 23.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира, докато инвеститорите осмислят санкциите на САЩ в резултат на последните ходове на руския президент Владимир Путин, както и възможността от сключване на ядрена сделка с Иран, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поскъпва с 0,27%, или 0,26 долара, до 91,11 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,196%, или 0,18 долара, до 92,09 долара за барел.

петрол петрол

Във вторник американският държавен глава Джо Байдън обяви санкциите на САЩ срещу Русия. САЩ ще наложат ограничения върху руската банка ВТБ и нейно подразделение.

Санкциите ще забранят на американските финансови институции да обработват трансакции от ВТБ. Това ще прекъсне сделките, обвързани с щатски долари. Байдън обяви също, че Вашингтон ще ограничи и търговията с държавен дълг на Москва. „Това означава, че сме отрязали достъпа на руското правителство до западно финансиране“, каза Байдън.

Байдън бе категоричен, че ако Русия продължи с действията си, САЩ „ще ескалират санкциите“.

В понеделник руският президент Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това държавният глава изпрати войски в двата района, твърдейки, че са с мироопазваща цел.

„Все още има значителен риск цената на петрола да надмине 100 долара за барел“, ако ситуацията в Украйна ескалира, каза директорът по енергийни и добивни суровини в Commonwealth Bank of Australia Вивек Дар. „Петролните пазари са изключително уязвими в момента, като се има предвид, че световните запаси на „черно злато“ са на седемгодишно дъно и че свободният капацитет на ОПЕК+ е под въпрос заради разочароващия ръст на доставките“, каза експертът.

САЩ водят преговори с износители и вносители на петрол, за да смекчат удара от ескалация на напрежението и от наложените санкции, каза заместник-съветникът по национална сигурност в Белия Дом Далийп Сингх.

Възможността от завръщането на иранския петрол също натежа на пазара. Европейски и руски дипломати смятат, че преговорите по ядрената сделка са стигнали финален етап. Тази седмица има вероятност да бъде обявено решение.

Иран бе един от най-големите производители на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, преди да ѝ бъдат наложени санкции от САЩ. Много от инвеститорите очакват, че ако ограниченията бъдат премахнати, страната ще може да увеличи доставките с 1 млн. барела дневно само в рамките на няколко месеца.

* Към 9:49 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Цената на петрола се стабилизира след санкциите на САЩ срещу Русия == Американските санкции са като слънцето и въздуха за всяко живо същество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още