IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите в Япония се готвят за голяма изборна победа след убийството на Абе

Силно представяне на изборите може да позоли на премиера Фумио Кишида да повиши военните разходи и да ревизира пацифистката конституция на Япония

12:13 | 10.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Японските избиратели гласуват на парламентарни избори, които може да дадат по-голяма подкрепа на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе, предава Ройтерс.

Абе, който беше най-дълго управлявалият лидер в съвременната история на Япония, беше прострелян в петък по време на реч в подкрепа на местен кандидат в западния град Нара. Политическите партии в страната осъдиха убийството като атака срещу самата демокрация.

Към 11 ч. местно време (5 ч. българско време) избирателната активност беше 10,44%, съобщи министерството на вътрешните работи. Това е ръст спрямо 9,7% към същия период по време на последните избори за горна камара през 2019 г. Около 15,3% от избирателите са пуснали бюлетини за въздържал се в петък, сочат данни на правителството.

Избирателните секции ще затворят врати в 20 ч. местно време (14 ч. българско време), когато се очакват резултатите от екзит половете на медиите.

Изборите за места в по-малко влиятелната горна камара на парламента обичайно са смятани за референдум за управляващото правителство. Обществени допитвания преди убийството вече показваха силна подкрепа за управляващия блок начело с премиера Фумио Кишида, протеже на Абе.

В момент, когато страната е опечалена, ЛДП и по-малкият ѝ коалиционен партньор „Комейто“ може да спечелят от потенциална вълна на гласуване по състрадание, коментират политически анализатори.

По време на предизборно събитие в град югозападно от Токио с участието на Кишида имаше засилено полицейско присъствие с металдетектор на входа, необичайна мярка за сигурност в Япония.

Полицията в Нара съобщи, че е иззела мотоциклет и кола на предполагаемия убиец Тецуа Ямагами.

41-годишният безработен уведомил полицията, че планирал нападението от месеца, като обвинявал бившия премиер във връзки с религиозна секта, която според него е отговорна за финансовото разоряване на майка му, съобщават японски медии.

Силно участие на изборите може да помогне на Кишида да заздрави управлението си, като даде на бившия банкер от Хирошима шанс да изпълни целта си за повишаване на военните разходи. Това може да му позволи също да ревизира пацифистката конституция на Япония, мечта, която така и не беше осъществена от Абе.

Повечето избиратели подкрепят по-голяма военна сила, сочат допитвания.

Анкети от миналата седмица показаха, че ЛДП ще спечели най-малко 60 места от общо 125 в горната камара, което е повече от 55-те места, които партията има в момента. Това ще ѝ позволи да запази мнозинството в камарата, което държи заедно с „Комейто“.

Но дори силно представяне на ЛДП ще бъде помрачено от убийството на Абе, който като депутат ръководеше най-голямата фракция в партията и все още имаше значително влияние върху политическите и кадровите решения.

Смъртта му създава опасност от вакуум във властта и потенциални сътресения в партията, коментират анализатори.

Малката популистка партия Японска иновация, която спечели места на парламентарните избори миналата година, може да отнеме избиратели от ЛДП. Но тъй като партията също подкрепя промени в конституцията, неин напредък вероятно ще подкрепи целите на управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още