IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa даде добро начало от отчетния сезон в САЩ

Най-големият производител на алуминий в САЩ обяви най-силната си печалба за последните две години

08:49 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Alcoa даде добро начало от отчетния сезон в САЩ

Най-големият американски производител на алуминий Alcoa даде добро начало на новия отчетен сезон в САЩ с финансовите си резултати за последното тримесечие на 2010 г.

Добивната компания обяви най-голямата си печалба за последните девет тримесечия, или повече от две години, заради скока в цените и търсенето на алуминий, като инерцията в бизнеса се очаква да се запази и през тази година, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на Alcoa за четвъртото тримесечие на 2010 година възлиза на 258 млн. долара, или 24 цента на акция, в сравнение със загуба от 277 млн. долара, или 28 цента на акция, преди една година.

Продажбите на компанията обаче разочароваха с по-слабия от очакваното ръст от 4% на годишна база до 5,65 млрд. долара. Прогнозите на анализатори бяха за по-големи продажби от 5,75 млрд. долара. В резултат на това акциите на Alcoa поевтиняват с 1,7% до 16,21 долара след края на редовната търговия на Нюйоркската фондова борса.

Пазарната капитализация на Alcoa се е увеличила с близо 27% през последното тримесечие на 2010, но акциите на компанията приключиха миналата година с лек спад от близо 3%.

За силното поскъпване на акциите на Alcoa в края на 2010 помага скокът в цените на алуминия, който се търгува средно за 2 365 долара за тон на Лондонската метална борса през последното тримесечие на 2010 г. Това са най-високите му ценови нива от третото тримесечие на 2008 г.

Печалбата е Alcoa в края на 2010 е най-голямата от третото тримесечие на 2008 г. насам, когато спадът в цените и търсенето на металите, предизвикани от световната рецесия, влоши силно финансовите резултати на добивните компании.

В резултат на това Alcoa излезе на загуба през 2008 и 2009, съкрати над 20 хил. служители и закри свои заводи в САЩ и Европа.

Ръководството на Alcoa очаква продажбите във всички крайни пазари на компанията да се увеличат през 2011 г. Alcoa традиционно е първата компания от индекса Dow Jones Industrial Average, която публикува отчетите си за последното тримесечие. Финансовите й резултати са ориентир за търсенето на алуминий и възстановяването на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още