IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Индия влагат $6 млрд. за разработка на изтребител от пето поколение

Планира се производството на изтребителя в едноместната версия да започне в Русия през 2015 г., а в Индия – през 2020 г.

12:54 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия и Индия влагат $6 млрд. за разработка на изтребител от пето поколение

Съвместната разработка на Русия и Индия по създаването на самолет изтребител от пето поколение ще струва около 6 млрд. долара. Това е обявил финансовият директор на компанията Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL) Шива Мурти, участваща в проекта от индийска страна, цитиран от РИА Новости.

От ръководството на индийската компания са обяснили, че по време на първата фаза на проектирането на самолета, която струва 295 млн. долара, 80% от средствата са дадени от руска страна. Предвижда се при цялостното проектиране на самолета на стойност около 6 млрд. долара разпределението на инвестициите да е: от руска страна – 65%, от индийска – 35%.

Когато се стигне до етапа на производство, предвижданията са инвестициите от страна на Индия да са поне 40%.

Управителят на руската Обединена авиостроителна корпорация (участваща от руска страна в разработката на проекта за изтребител) Михаил Погосян от своя страна се е въздържал от обявяване на стойността на производството на бойния самолет, посочвайки, че оценката на разходите още не е направена.

Според първоначалните данни очакванията са да бъдат създадени две версии на бойната машина – едноместна и двуместна. Предвижданията са производството на изтребителя от пето поколение (Т-50) в едноместната версия да започне да се произвежда в Русия през 2015 г., а в Индия – през 2020 г.

Изтребителят от пето поколение се очаква да бъде снабден с принципно ново авиационно оборудване, интегриращо функцията „електронен пилот“, и да има нов вид радиолокационна апаратура. Това значително ще намали техническата работа на пилота и ще му позволи да се концентрира върху тактическите задачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още