IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С бюджетните съкращения САЩ рискуват да загубят глобалното си влияние

В случая със Световната банка при ограничаване на финансирането САЩ ще изгуби правото си да налага вето, посочва щатският финансов министър

11:59 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
С бюджетните съкращения САЩ рискуват да загубят глобалното си влияние

САЩ рискуват безпрецедентна загуба на влияние в международни институции като Световната банка, ако Конгресът не одобри плащането на договорените вноски, пише Financial Times.

Фондове, предназначени за регионалните банки за развитие, са основна цел на републиканците в опита им за ограничаване на федералния бюджет. Тяхното предложение за съкращаване на бюджета за настоящата фискална година с 61 млрд. долара включва орязване с почти две трети на предвидените за банките за развитие 3 млрд. долара.

„В случая със Световната банка при ограничаване на финансирането САЩ ще изгуби правото си да налага вето върху промени в договора за банката“, казва щатският финансов министър Тимъти Гайтнър.

Според плана на републиканците през тази година САЩ няма да отпусне 106,6 млн. долара на Азиатската банка за развитие (ADB) и няма да извърши обещаните плащания към широк спектър от фондове на Организацията на обединените нации (ООН) и Световната банка, предназначени за екологични проекти в развиващите се страни и гарантиране на сигурността при доставките на храни.

Официални лица от потенциално засегнатите институции заявиха, че негативният ефект, който ще бъде усетен в развиващите се страни, ще е краткосрочен, стига останалите донори да продължат с плащанията си. Въпреки това те подчертават, че ако се откаже от обещаното финансиране, САЩ ще плати цена със загуба на влияние.

Ако САЩ се откажат от придобиването на нови акции в ADB, ще се превърнат от най-големия акционер в едва седмия по значение. „Ако не подкрепим увеличаването на капитала в Азиатската банка за развитие, ще изостанем от страни като Китай и Индия“, предупреждава Гайтнър.

За момента, ако гласува заедно с Япония, САЩ на практика разполагат с право на вето в ADB. Ако тази година Вашингтон не плати, тогава банката вероятно ще отложи издаването на новите акции за известно време, коментират анализатори. Въпреки това, ако Вашингтон наистина се откаже от новия си дял, тогава ще изгуби възможността да налага вето окончателно.

Отказът на САЩ от обещаната подкрепа за фондове като International Development Association на Световната банка или Global Environmental Facility към ООН, който финансира екологични проекти в развиващите се страни, ще се отрази негативно на способността на администрацията в Белия дом да реагира в тези области.

Ако и други донори решат да последват американския пример, това може да доведе до спад на субсидиите за развиващия се свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още