IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ в дъното на класацията по фискална отговорност сред развитите страни

Америка ще изпадне в дългова криза през следващите 2 до 3 години, посочват от организацията, изготвила класацията

17:55 | 24.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
САЩ в дъното на класацията по фискална отговорност сред развитите страни

САЩ са близо до дъното в класация за финансовата стабилност на развитите икономики и ще останат там, в случай, че не предприемат мерки за решаване на дълговите си проблеми, пише CNBC, цитирайки изследване на Comeback America Initiative.

Индексът за фискална отговорност (Sovereign Fiscal Responsibility Index) на Comeback America Initiative сравнява състоянието на финансите на 34 развити страни според способността им да посрещат финансови предизвикателства и САЩ заемат 28 място, казва Дейвид Уолкър, директор на организацията.

„Смятаме, че е важно американците да разберат къде се намира САЩ в сравнение с другите страни по показатели като фискална отговорност и устойчивост“, казва Уолкър. „Американците са свикнали да вярват, че винаги са сред първите във всякакви подобни класации. Истината обаче е, че по тези показатели изоставаме чувствително.“

Въпреки това, лошата новина има и позитивна страна.

„Някои от най-добре представящите се страни имаха своите финансови проблеми, но проведоха реформи и сега заемат челните позиции“, изтъква Уолкър. „Ако приемем препоръките на Националната комисия за фискална отговорност и реформи, може да се придвижим от номер 28 до номер 8“.

На първо място в индекса е класирана Австралия, следвана от Нова Зеландия, Естония, Швеция, Китай и Люксембург.

Уолкър признава, че някои от страните, които са класирани по-напред, не са изправени пред същия тип предизвикателства, както САЩ.

Политиците във Вашингтон могат да научат много от страни като Нова Зеландия, която беше изправена пред валутна криза и проведе необходимите реформи, за да се върне на пътя на просперитета, отбелязва Уолкър.

„Трябва да намалим разходите с повече, отколкото се коментира в момента, но в дългосрочен план. Интересното е, че трябва да приложим някои условия към увеличаването на тавана на дълга, които да възстановят по-строгия бюджетен контрол“, посочва той.

Уолкър прогнозира, че в САЩ ще има дългова криза „през следващите 2 до 3 години“ и призовава законодателите във Вашингтон да се опомнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Отговорните люде мислят не само и не толкова в спекулативния аспект на игрете с курса на валутите. Щатите, ако не се вземат в ръце, ще ги втресе но, този път така, че ще фалират вкупом. Нова криза, която няма да подмине и нас а ние, нали се сещаш, сме "Световна Сила"...Разбира се, че дългът може да се свие и кризисните влияния да се тушират. Дори с ръст, прочее. Би могло да помогне масово промитото съзнание на потребителите, прочее. Просто, държавата ще трябва да се намеси категорично и това няма на всички да се хареса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
това някак си странно ми звучи. Още преди да одобрят 2рият стимул всички критикуваха САЩ за дългова криза. Тогава им обясниха че са измислени реформи с които дълга до 2015 ще стане по малко отколкото е бил 2005. Та не виждам закво шумят толкова. Искат долара още да пада ли ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още