IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq и ICE подобриха офертата си за Нюйоркската фондова борса

Двата борсови оператора са решени Нюйоркската фондова борса да остане в американски ръце

18:39 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Нюйоркската фондова борса. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Нюйоркската фондова борса. Снимка: sxc.hu

Щатските борсови оператори Nasdaq OMX Group и Intercontinental Exchange (ICE) днес са подобрили офертата си за поглъщане на компанията-майка на Нюйоркската фондова борса, предава MarketWatch.

Предложението им включва също и такса от 350 млн. долара, в случай че сделката се натъкне на проблеми с регулаторните органи в САЩ.

Компанията NYSE Euronext, която държи Нюйоркската фондова борса, получи от тях първото предложение за изкупуване в началото на април.

Малко след това то бе отхвърлено, като от NYSE Euronext подчертаха, че ще се придържат към първоначалния си план да се присъединят към немската Deutsche Boerse.

Това обаче не отказа ICE и Nasdaq от сделката и за целта компаниите са си набавили нужното за поглъщането финансиране от 3,8 млрд. долара от кредитори.

Nasdaq и ICE също така посочват, че са взели и мерки да се проведе антитръстово проучване на сделката в САЩ и резултатите от него се очакват скоро.

Антитръстовото проучване е важно, защото при евентуална сделка между Nasdaq и NYSE ще се стигне до това, че САЩ ще има само една борса за нови листвания на компании.

От ICE и Nasdaq посочват, че сегашната им оферта се равнява на 42,67 долара за акция на NYSE и посочват, че това е с 21%, или 2 млрд. долара, над цената на акция от 35,29 долара, която предлага Deutsche Boerse.

На 10 април бордът на NYSE Euronext отхвърли предложението им за поглъщане на стойност 11,3 млрд. долара, или 42,50 долара за акция, и потвърди ангажимента за сливане с Deutsche Boerse.

Акциите на NYSE поскъпват с 1,3% до 38,80 долара на Нюйоркската фондова борса, а тези на Deutsche Boerse поевтиняват с 0,1% във Франкфурт.

Deutsche Boerse обяви сделка за сливане с NYSE на стойност 9,5 млрд. долара през февруари. Тя ще доведе до създаването на компания, в която акционерите на Deutsche Boerse ще имат 60% собственост.

Nasdaq и ICE обаче направиха контраоферта за NYSE Euronext на 1 април, като посочиха, че искат да гарантират, че САЩ ще остане най-голямата световна финансова дестинация по време на "исторически промени."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още