IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия превзема Нюйоркската фондова борса

Немският борсов оператор Deutsche Boerse се споразумя за сливането си с компанията-майка на Нюйоркската фондова борса

17:39 | 15.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>Сливането на Deutsche Boerse и NYSE Euronext ще създаде най-големия борсов оператор в света. Снимка: БТА</p>

Сливането на Deutsche Boerse и NYSE Euronext ще създаде най-големия борсов оператор в света. Снимка: БТА

Немският борсов оператор Deutsche Boerse, който е собственик на платформата за търговия с фючърси Eurex и на Франкфуртската фондова борса, се е споразумял да купи NYSE Euronext, която е компания-майка на Нюйоркската фондова борса.

Сливането им ще създаде най-големият борсов оператор в света, който ще е лидер на пазара на ценни книжа и финансови деривативи, пише Bloomberg.

Deutsche Boerse ще размени една своя акция срещу една акция в новата обединена компания и ще получи 60% контролен дял. В същото време NYSE Euronext ще получи срещу всяка своя акция по 0,47 акции в общата компания. Главният изпълнителен директор на базираната във Франкфурт Deutsche Boerse Рето Франчиони ще заема поста председател.

Главният изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк NYSE Euronext Дънкан Нидерауер ще заеме поста на изпълнителен директор и в обединената компания.

На обединените им борсови платформи ще се търгуват компании с пазарна оценка около 15 трлн. долара, което е повече, от всеки друг борсов оператор на света.

Анализатори коментират, че най-ценно в сделката за Deutsche Boerse ще е собствеността над нови пазари за търговия с фючърси и опции, чиято популярност като финансови инструменти расте с бързи темпове.

Деривативите са финансови инструменти, които се използват за спекулации или предпазване от риск. Те включват фючърси и опции, които могат да се базират на цената на базовия актив като акция, облигация, валута или борсово-търгувана стока.

Съюзът между Deutsche Boerse и NYSE Euronext идва след поредицата от мащабни сливания и придобивания в сектора. През миналата седмица Лондонската фондова борса купи канадския борсов оператор TMX Group, а през октомври миналата година Сингапурската фондова борса направи оферта за поглъщане на борсовия оператор в Австралия.

Deutsche Boerse ще получи 10 от общо 17 места в борда на обединената компания.

NYSE Euronext е най-големия борсов оператор в САЩ с 26% от оборота за миналия месец, по данни на Barclays. Обединението му с Deutsche Boerse ще създаде пазар на фючърси с обем близък до този на лидер в този сегмент – базираната в Чикаго CME Group.

Сделката „отразява глобализацията на търговията и ще създаде голяма сила на пазарите на редица класове активи”, коментират анализатори на Solaris Asset Management. Американското министерство на правосъдието, както и Комисията по ценните книжа и борсите ще трябва да одобрят сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
никакви такива!Поне 15 членен съвет на директорите + 11 надзорен и във всеки от тях да има квота за БГ аминистрацията като заплатите са 1-1 с европейските за подобен пост. При управителите ще се съгласим и на 90% представителство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
А нас кога ще ни превземат? Ако тръгнат да се обединяват с БФБ, трябва да поискаме поне пет места в борда на директорите + вицепрезидентски пост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още