IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължат ли майските разпродажби на щатските борси?

Борсовият песимизъм, обхванал Wall Street през май, вероятно ще се запази и през тази седмица

14:35 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Водещите борсови индекси в САЩ са загубили поне 2% от началото на май. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Водещите борсови индекси в САЩ са загубили поне 2% от началото на май. Снимка: Ройтерс

Борсовият песимизъм, обхванал Wall Street през май, вероятно ще се задържи и в последната седмица на месеца.

Волатилността на индексите може да се засили заради намаляването на изтъргуваните обеми с наближаване на ваканционния сезон през лятото.

Водещите борсови индекси в САЩ Dow Jones IA, S&P 500 и Nasdaq Composite са загубили поне 2% от началото на май, повлияни от последните икономически и корпоративни новини, които загатват за забавяне на икономическото възстановяване, пише CNNMoney.

Миналата седмица стана ясно, че през май фабричният сектор в САЩ е нараснал с най-слабия си темп от октомври, а новото жилищно строителство и продажбите на жилища се оказаха по-слаби от очакваното.

През тази седмица излизат вторите оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през първото тримесечие. Средните прогнози на анализатори сочат, че БВП е нараснал с 2% в периода до януари до март, което е повече от първоначално обявения ръст от 1,8 на сто.

През следващите пет дни 14 от компаниите в широкия индекс S&P 500, включително Campbell Soup, Costco и Polo Ralph Lauren, ще обявят своите резултати за миналото тримесечие.

Първите икономически данни за САЩ тази седмица идват във вторник и са за продажбите на нови жилища. Според пазарните прогнози те ще покажат незначителен ръст през април.

В сряда идва ред на поръчките за производство на стоки с трайна употреба през април. Броят на новите молби за помощи при безработица ще стане ясен в четвъртък, като се очаква той да е паднал до 400 хил. миналата седмица от 409 хил. за предходните седем дни.

Ревизираните данни за икономиката на САЩ през първото тримесечие също излизат в четвъртък. Преди началото на сесията в петък ще станат ясни личните приходи и разходи на американските потребители през април, за които се очаква да се увеличат съответно с 0,4% и 0,5% на месечна база.

Малко след началото на петъчната сесия излиза индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се очаква да остане непроменен на ниво от 72,4 пункта. Планираните продажби на жилища се прогнозира да покажат ръст от 1,8% на месечна база през април.

Въпреки пораженията през този месец водещият щатски индекс S&P 500 е добавил 6% от началото на годината и изпреварва европейският Stoxx Europe 600, който е нараснал с 1,4 на сто, както и азиатският MSCI Asia Pacific, който е загубил 2,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още