IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор има опасения за дейността на европейските банки в САЩ

Federal Reserve Bank в Ню Йорк е силно обезпокоена, че подразделенията на европейските банки в САЩ имат трудности при финансирането

20:48 | 18.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Американски регулатор има опасения за дейността на европейските банки в САЩ

Federal Reserve Bank в Ню Йорк, която следи дейността на редица големи европейски банки в САЩ неотдавна е провела извънредно заседание с представители на кредитните институции, за да провери устойчивостта им спрямо засилващия се натиск, породен от европейската дългова криза, пише Wall Street Journal.

Резервната банка е поискала информация дали банките имат необходимите активи за финансиране на дейността си в САЩ.

Federal Reserve Bank в Ню Йорк е силно обезпокоена, че подразделенията на европейските банки в САЩ имат трудности при финансирането, заяви високопоставен представител на голяма европейска банка, цитиран WSJ.

Американският сектор, който предоставя краткосрочно доларово финансиране на банките и се оценява на 2,5 трлн. долара, през последните месеци се отдръпна от еврозоната на фона на опасенията, че дълговата криза в Европа излиза от контрол, отбелязва Ройтерс.

Именно това и свиването на междубанковото кредитиране доведоха до оскъпяване на кредитирането в долари на банките от еврозоната през последния месец близо три пъти, като една от тях дори бе принудена да заеме долари от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Филиалите на чуждестранните банки в САЩ са нетни получатели на долари от филиалите извън страната за първи път от близо едно десетилетие, сочат данни на Управлението за федерален резерв (УФР), оповестени миналата седмица.

УФР се отнася по един и същи начин към чуждестранните и местните банки, обяви централната банка на САЩ в отговор на съобщенията, че следи по-строго европейските банки, борещи се с дълговата криза в Европа, допълва Ройтерс.

Опасенията за състоянието на банковото финансиране са сред причините за днешната низходяща тенденция на борсите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Крадеца САЩ".......вика....."Дръжте Крадеца"...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още