IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на САЩ надхвърли 15 трлн. долара

Месец и половина преди края на годината дългът надхвърли 99% от заложения таван, което за анализаторите отразява слабостта на американската икономика

10:01 | 17.11.11 г. 4
Държавният дълг на САЩ надхвърли 15 трлн. долара

Стойността на държавния дълг на САЩ достигна нова рекордна стойност, надхвърляйки 15 трилиона долара, съобщиха от американското министерство на финансите, цитирани от РИА Новости и ИТАР-ТАСС.

„Общият размер на федералния дълг на САЩ към 15 ноември 2011 г. е 15 033 607 255 920,32 долара“, се посочва в съобщението, публикувано на официалния уебсайт на министерството. През септември размерът на дълга бе 14,9 трлн. долара.

Американски анализатори подчертават, че месец и половина преди края на годината държавният дълг е достигнал 99% от тавана, планиран от правителството на страната – 15,194 трлн. долара. За експертите това е признак за отслабване на американската икономика.

Настоящият президент Барак Обама „наследи“ от предшественика си на поста Джордж Буш 10,6 трлн. долара. Федералният дълг представлява сборът от задълженията на американското правителство, включително дългови ценни книжа.

Конгресът на САЩ и президентската администрация сформираха през август двупартийна комисия за намаляване на държавните разходи и понижаване на държавния дълг. Очаква се на 23 ноември комисията да представи свой план за съкращаване на разходите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
липсва една или няколко нули към реалната сума която дължат 150 трлн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Засега употребата на долара като международно платежно средство дава на Америка голямо икономическо предимство. САЩ могат просто да печатат долари, за да изпълнят международните си задължения, докато другите държави трябва да обърнат в долари националните си валути, което означава да понесат значителни допълнителни загуби. С това е свързана и втората причина за кризата, т.е. колосалното количество с нищо необезпечени в реалността долари на САЩ, които даже изпълняват ролята на универсална световна валута. Заради това парите загубиха своето основно качество - да са средство за натрупване на капитал, тъй като нямат никаква реална стойност. Натрупаните купища пари в един момент могат да се обезценят, тъй като не са обезпечени с нищо. Ако досега говорехме за втора вълна на кризата, сега все по-често се предвижда, че САЩ се връщат в депресията - а след това следват бунт и революция. Оттам е и въпросът "дали САЩ ще доживеят до 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
А междувременно САЩ продължават да тласкат цялото човечество в блатото. Какво може да удържи американските банки от създаването на 1,10 или 50 трилиона долара с помощта на компютърните клавиатури за покупка на всички акции и облигации по света, на всички земи и други продаващи се активи. Нищо. Тази измамна игра продължава и в момента. Финансите станаха нова форма на война, която не се нуждае от военни разходи или окупация на цели държави. Тази операция има за цел да създаде кредит за покупката на чуждестранна недвижимост, природни ресурси, инфраструктура и корпоративна собственост. Победата ще постигне онази страна, чиято банкова система ще създаде най-големи кредити с помощта на компютрите. Именно това правят сега САЩ с износа на своята криза в чужбина. Шефът на Федералния резерв на САЩ Бернанке ще налее още 1 трилион долара в течение на следващата финансова година, като допълнение към 2-та трилиона вече създадени от Федералния резерв. Днес резултатите са налице. Дълговете на домакинствата спрямо техните годишни приходи нараснаха два пъти. Сега всеки американец дължи 176 000 долара. Дълговете на корпорациите са още по-големи, на държавата - най-големи. Стойността на кредита падна почти до нулата, фондовият пазар пък скочи до небесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
ако питам стария си даскал по математика сигурно ще каже:"виж сега моето момче, тази цифра по-скоро клони към безкрайност или най-точно към МИНУС безкрайност". Ако някой каже, че математическото понятие МИНУС безкрайност (негативната зона) няма реално изражение - да си направи справка с американския дълг хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още