IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric се впуска в банкирането на дребно в САЩ

Целта на конгломерата е да диверсифицира източниците си за финансиране

12:26 | 28.12.11 г.
General Electric се впуска в банкирането на дребно в САЩ

Американската компания General Electric Co. се споразумя за закупуването на поделението за онлайн банкиране на застрахователя MetLife Inc., като финансовите условия не бяха оповестени, съобщи Ройтерс.

Сделката, която се очаква да приключи в средата на 2012 г., ще позволи на финансовото поделение на GE да разшири базата си за финансиране и да намали зависимостта си от пазарите на едро.

Скоростта, с която бе извършена сделката изненада част от анализаторите, тъй като бяха минали едва 3 седмици, откакто General Electric обяви, че иска да започне да приема банкови депозити от потребители.

След финансовата криза, през която компанията бе принудена да приеме спасителната помощ на милиардера Уорън Бъфет, GE Capital се опитваше да диверсифицира финансовата си база, така че да не е толкова зависима от продажбата на облигации и търговски книжа.

„Това придобиване осигурява на GE Capital постигане на половината от поставената цел, при това много по-бързо от общите очаквания“, заяви анализаторът в Sterne Agee Бен Илайъс.

GE Capital поема около 7,5 млрд. долара в депозити, които точно ѝ стигат, за да се нареди сред 100-те най-големи банки в САЩ по този показател.

През този месец компанията заяви намеренията си, след като главният изпълнителен директор Майк Нийл заяви на инвеститорски форум, че тя има нужда от подразделение за банкиране на дребно в САЩ през следващата година.

„Разполагаме с такива в останалите части на света. Не сме го направили тук. Смятаме да го направим много скоро, просто за да ни осигури по-висока степен на диверсификация при финансирането на нашия бизнес“, каза Нийл.

За MetLife продажбата е „печалба чрез изваждане“, както я определи професор Антъни Сабино от университета „Сейнт Джон“.

Най-голямата животозастрахователна компания в страната се опитва от юли да продаде своето подразделение за онлайн банкиране, което представлява малка част от общия ѝ бизнес, но което доведе компанията-собственик до надзор от страна на американския Федерален резерв.

През октомври Фед блокира изплащането на дивидент и обратното изкупуване на акции от страна на компанията.

„Това споразумение е значима стъпка напред за MetLife, за да се освободи от банковата дейност“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стивън Кандериън.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още