IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon с по-слаба от очакваното печалба през първото тримесечие въпреки скъпия нефт

Енергийният гигант регистрира печалба от 9,5 млрд. долара, или 2 долара на акция

22:52 | 26.04.12 г.
Exxon с по-слаба от очакваното печалба през първото тримесечие въпреки скъпия нефт

 

Цените на петрола и на горивата се повишиха през първото тримесечие на годината, но по-слабото производство и по-големите инвестиции натежаха на финансовите резултати на Exxon Mobil, пише Forbes.

Енергийният гигант регистрира печалба от 9,5 млрд. долара, или 2 долара на акция, което е съответно с 11% и 7% по-малко в сравнение с първите три месеца на миналата година.

Приходите на компанията за периода са се увеличили с 8,8% до 124,1 млрд. долара, но анализатори очакваха да нараснат до 124,8 млрд. долара.

Печалбата на Exxon от проучването и добива на петрол е намаляла с 10,1% на годишна база до 7,8 млрд. долара, докато печалбата от съпътстващите дейности, сред които и рафинирането, се е повишила с 44% до 1,6 млрд. долара.

Ръстът на печалбата от съпътстващите дейности се дължи основно на продажбите на активи, като паричните потоци от операции и продажби на активи възлизат на 21,8 млрд. долара в периода януари-март.

Капиталовите разходи на Exxon са се повишили до 8,8 млрд. долара през първото тримесечие на годината в сравнение със 7,8 млрд. долара през същия период на миналата година.

Производството обаче е паднало с 5% на годишна база.

"Въпреки продължаваща икономическа несигурност, ние напредваме в инвестиционните ни планове да отговорим на търсенето на енергия в бъдеще", коментира главният изпълнителен директор на компанията Рекс Тилърсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още