IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple не трябва да е в индекса Dow Jones

С актуалната си цена акциите на Apple буквално биха смазали ценово претегления индекс с тежест от около една четвърт в него

08:30 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Противоречивата тежест на Apple в S&P 500

И застрахователят Travelers има голямо значение в Dow, въпреки че има втората най-ниска пазарна капитализация в индекса, но цената на отделните акции задава тона.

Apple може да се похвали с най-високата пазарна стойност в света и по отношение на печалбите е сред световните лидери. В S&P 500 концернът е с тегло от 4,5%, следователно безспорно - тежка категория. В тази връзка концернът заслужава място и в Dow. Същото важи и за Google. От доставчик на водеща интернет търсачка компанията се превърна в един водещ играч в доходния бизнес на онлайн рекламата. От IPO-то през 2004 г. пазарната капитализация е нараснала до 200 млрд. долара.

Разбира се, освен двата технологични гиганта има и други кандидати за прием в Dow. Онлайн търговецът Amazon е един от тях. При всички положения обаче той не е толкова значим. Наистина Amazon има борсова стойност от 102 млрд. долара, но ориентираният към растежа характер на бизнеса е за сметка на печалбата. През 2011 г. Amazon спечели само 631 млн. долара.

IBM, водеща компания в Dow, е четвъртата по пазарна капитализация американска компания след Apple, Exxon Mobil и Microsoft. Но не е иновативен двигател в технологичния сектор и регистрира минимални ръстове на печалба.

Berkshire Hathaway може да се надява на влизане

Ако комисията не намери начин да вкара скъпите акции като Apple и Google, Berkshire Hathaway се очаква да бъде следващият новобранец в Dow Jones. Неговите B-акции ще бъдат на цена от 80 долара. A-акциите на Berkshire от друга страна струват 120 000 долара, а сплит не е имало, откакто главният изпълнителен директор Уорън Бъфет през 1965 г. пое контрола върху компанията.

С пазарна капитализация от 200 млрд. долара Berkshire вече е много повече от инвестиционната компания на Бъфет. Концернът има инвестиции в десетки фирми, включително в железопътната компания Burlington Northern Railroad и в енергийната компания Mid-Acmerican Energy, които заедно постигнаха нетна печалба от 12 млрд. долара.

Wells Fargo има най-големи шансове след Berkshire. Wells Fargo е една от най-големите банки в страната и има най-висока пазарна капитализация във финансовия сектор - 179 млрд. долара. Кандидати също са Oracle, Qualcomm, Philip Morris International, всяка от които може да покаже високи стойности на пазара и големи печалби.

Apple би могъл да гарантира включването си в Dow, ако концернът раздели акциите си в съотношение 5 към 1, или дори 10 към 1. Но това изглежда невъзможно в близко бъдеще. От 2005 г. насам Apple не е правила сплит на акциите, а главният изпълнителен директор Тим Кук наскоро посочи в конферентен разговор, че не вижда полза от сегашен сплит.

От друга страна Google ще раздели своите акции чрез издаване на нови ценни книжа без право на глас, в ефективното съотношение две към едно. Въпреки това зад това решение не се крие необходимостта да се намали цената на акциите, а желанието на основателите Лари Пейдж и Сергей Брин да запазят контрол върху корпорацията.

В миналото Пейдж се е изказвал снизходително по темата за сплит. Когато служител подхвърля идеята, тя е наречена „глупава", пише Кен Олета в книгата си "Краят на света, какъвто го познаваме". „Да имате десет акции по 40 долара или една акция за 400 долара, е едно и също. Вие трябва да овладеете всички фракции“, е цитиран Пейдж. 

Въпреки своята неравномерност и архаичния метод на изчисление, и до ден днешен индексът Dow Jones е най-уважаваният и реномиран индекс в света. Дали индексът, който води началото си от 19-и век, ще запази пазарното си значение и през 21-и век зависи само от собствениците му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още