IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple не трябва да е в индекса Dow Jones

С актуалната си цена акциите на Apple буквално биха смазали ценово претегления индекс с тежест от около една четвърт в него

08:30 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

IBM доминира, GE маргинализира

За последно преди две седмици Coca-Cola обяви сплит в съотношение 2:1. Това ще бъде първият сплит на член на Dow от 2005 г. насам. И в S&P 500 броят на сплитовете намалява значително. През изминалата година този път са поели само дванадесет компании. През 2005 г. техният брой бе 35, а 100 бяха те през 1997 г. В резултат на това в момента има 47 акции в S&P с трицифрени курсове.

В Dow трендът вече предизвиква дисбаланс. Членове с висока цена на акция като IBM все повече определят накъде да се наклони индексът, докато компаниите с ниски цени на акциите, като Bank of America, Alcoa или General Electric (GE) са маргинализирани.

„Системата работи така в продължение на повече от един век, но сега трябва да бъде преразгледана", казва Силвърблат. "Но промяна в Dow Jones не е нещо безобидно", добавя той. "Това вероятно е причината, поради която досега не е имало приятелски настроена към Apple реформа. Всяка промяна трябва да бъде функционална и разбираема, както и да запази целостта на индекса", казва още Силвърблат.

Това е важно преди всичко заради факта, че големи индексни фондове като SPDR DJIA ETF Trust, известен още като Dow Diamonds, следват Dow Jones. Ако тежестта на индексните членове бъде намалена, то това трябва да стане по ясно определени правила кога да се прилагат промените. Така например е възможна годишна корекция.

Има достатъчно примери как би могло да премине едно фиксиране на тежестите на индекса. Nasdaq-100 например предвижда горна граница от 24% за акция. През миналата година операторите на индекса намалиха тежестта на Apple от 20 на 12%.

Друга възможност би била тежестта на Dow да не се изчислява според курсовете на включените компоненти, а вместо това – по пазарната капитализация, както при S&P 500. Така обаче Dow ще загуби една от най-отличителните си черти и ще стане много сходен със S&P 500.

Загриженост за 29 и половина акции

За Джон Престбо, изпълнителен директор на Dow Jones Indexes, нито една от идеите няма да доведе до резултати, в това число и ограничение относно теглото на Apple в индекса. "Това би било методологически хаос", казва той. "И би довело до индекс с 29 акции и половина".

Неговата работа и тази на комитета за индекса DJIA е „да го управлява по такъв начин, че той да отразява фондовия пазар", а не да се гарантира, че „в Dow ще влязат онези компании, които хората искат да видят", казва Престбо. "Всеки обича Apple, тъй като акциите никога не се поддават на гравитацията. Това обаче не означава, че Dow не отразява пазара". Apple отговаря на всички изисквания за включване в индекса, с изключение на цената на акциите.

Освен това Престбо подчертава, че заради ограничения си обем Dow не може да приеме всички водещи компании. Така например и Berkshire Hathaway, както и Comcast, не са включени в индекса.

Фактически Dow днес вече не се състои от 30 компонента, а само от 20 или максимум 25 акции, тъй като компонентите му с най-ниски цени на акциите почти не играят роля. Пазарната стойност на Bank of America се е увеличила с 50 на сто от началото на годината, и по този показател тя надминава всички останали компоненти в Dow Jones. Ефектът обаче е минимален поради ниската цена на акция. За възхода на Dow от около 1000 пункта през тази година Bank of America има принос от 20 пункта, или два процента. За сравнение IBM е „отговорна“ за 16 процента от ръста на Dow, въпреки че цената на акциите на компанията се е увеличила само с 12% за същия период от време.

Някои експерти са съгласни с Престбо, че евентуално включване на Apple и Google в индекса не може да оправдае коригирането му. „Dow все още е важен показател, който обхваща много добре пазара", казва Джеф Рубин от компанията за анализи и управление на активите Birinyi Associates. „Той е онова, което се гледа от частните инвеститори."

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още