IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple не трябва да е в индекса Dow Jones

С актуалната си цена акциите на Apple буквално биха смазали ценово претегления индекс с тежест от около една четвърт в него

08:30 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отстраняване на IBM като екстремен сценарий

Рубин посочва, че корелацията между Dow и S&P 500 е повече от 90%. Двата най-големи борсови индекси на САЩ обикновено се променят в една и съща посока, макар и не с идентична скорост. През 2011 г. Dow спечели 8,4%, докато S&P 500 нарасна с едва 2,1%. Тази година S&P е по-напред. От самото начало на годината той е спечелил единадесет процента - с три процентни пункта повече от Dow. За това индексът може да благодари най-много на Apple, чиито акции поскъпнаха двойно.

За последните пет години обаче и без Apple Dow се покачва средно с три на сто на година, докато S&P нараства с едва един процент годишно.

Това, че нежеланието на компаниите да направят сплит може да бъде проблем за Dow обаче се осъзнава и от Престбо. „Ако тази тенденция продължи, ние трябва да направим нещо. За да разкажем историята на фондовия пазар, трябва да работят всички 30 акции", казва той. Изхвърлянето на IBM може бъде постигнато чрез включването на по-скъпи акции, като на Berkshire, което може да намали влиянието на IBM. Въпреки това оттеглянето на IBM е мислимо само като краен сценарий, ако акциите продължават да поскъпват, а компанията отхвърля сплит.

Съдбата на Dow скоро може да е в ръцете на Standard & Poor's. През ноември компанията-майка на S&P - McGraw Hill, обяви основаването на индекс джойнт венчър със CME Group, която е компания-майка на Chicago Mercantile Exchange. CME притежава 90 на сто от дяловете на Dow Jones Index. В общата компания, чието създаване предстои да бъде одобрено от антикартелните власти, McGraw Hill би държала 73%, CME – 24%, а Dow Jones & Co - 2,6%. Dow Jones е издател на Wall Street Journal и е част от медийния концерн News Corp. Все още обаче няма график за преструктурирането на Dow Jones.

От 1991 г. насам половината от всички 30 акции на Dow са били заменени. Последният път, когато индексът бе променен, е през 2009 г., когато застрахователят Travelers заменя Citigroup, чиято цена на акциите по време на финансовата криза падна под пет долара. Така Citigroup стана почти незначителна за индекса. Акциите на Citi по-късно паднаха под един долар и компанията направи замяна, като за всеки десет стари акции инвеститорите получиха по една нова.

Претеглянето според цените на акциите доведе до някои странни ситуации в Dow. Така например IBM има два пъти по-голяма тежест от останалите четири технологични компании в индекса, взети заедно: Cisco Systems, Microsoft, Hewlett-Packard и Intel. Цените на техните акции се движат между 19 и 32 долара. IBM също е около десет пъти по-тежък от General Electric, въпреки че двете компании имат подобна пазарна капитализация и подобна тежест в S&P 500.

Сред другите мастодонти в Dow са Chevron, Caterpillar, McDonald's и 3M. Като цяло топ 5 компании в индекса държат тежест от 34%. Най-евтините пет акции пък - Alcoa, Bank of America, General Electric, Pfizer и Cisco - събират заедно само пет процента.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още