IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ериан: Пазарите искат нещо повече от добър доклад за работните места

Ако фундаментите не регистрират подобрение и не настигат пазарните стойности, последните ще започнат да се понижават, твърди съизпълнителният директор на Pimco

09:37 | 06.10.12 г.
Ел Ериан: Пазарите искат нещо повече от добър доклад за работните места

Докладът за работните места от петък бе добър, но пазарите няма да успеят да се оттласнат по-нависоко, докато икономическите фундаменти не се подобрят, заяви главният съизпълнителен директор на Pimco Мохамед ел Ериан пред CNBC.

“Като цяло това е добър доклад по отношение на това, че сме създали над 100 000 работни места и безработицата се понижава“, каза Ел Ериан. Критичният момент е, че в коефициента за заетостта населението се увеличава, както и средната заработка на час, добави той.

Главният съизпълнителен директор на Pimco коментира и конспиративните теории около спада в нивото на безработицата при слабия ръст на работните места. „Това обикновено се случва, когато имате два различни начина на събиране на данните“, каза той.

Но реакцията на фондовия пазар в петък бе хладна, защото пазарът „разбира, че ни е необходим обрат“, смята Ел Ериан.

„До момента имахме възходящо движение, базирано върху премахването на последиците от катастрофата между действията на Фед и ЕЦБ. Това ограничи съпътстващия риск в краткосрочен план“, добави главният съизпълнителен директор на Pimco, визирайки американския Федерален резерв и Европейската централна банка.

„Но за да продължим напред, ни трябва тласък при фундаментите. А докладът за безработицата, макар и добър, не е достатъчно силен за подобен тласък“, убеден е той.

Ако икономическите фундаменти не започнат да се подобряват и да настигат пазарните стойности, последните ще започнат да се понижават, а това ще постави под натиск пазарите на акции, предупреждава Ел Ериан.

Pimco препоръчва закупуването на американски държавни ценни книжа, защитени от инфлацията, тъй като се притеснява за нея, отбеляза той. „След 3 до 5 години инфлацията е по-вероятно да бъде близо до 3%, отколкото до целта на Фед от 2%“, твърди Ел Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още