IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама американци получиха тазгодишната Нобелова награда за икономика

Алвин Рот и Лойд Шапли си разделиха наградата заради свое проучване в областта на пазарното устройство

14:29 | 15.10.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Двама американци получиха тазгодишната Нобелова награда за икономика

Алвин Рот и Лойд Шапли си поделиха тази година Нобеловата награда за икономика, съобщиха на специална пресконференция организаторите от Нобеловия комитет. Мотив за връчването на отличието е "теорията на двамата в областта на устойчивите разпределения и практики на пазарното устройство".

Алвин Рот е преподавател в "Харвард" и "Кембридж". В директна телевизионна връзка по време на церемонията по връчването на наградата той коментира, че не е очаквал да получи тази престижна награда и дори на шега коментира, че обаждането от Швеция с новината го е събудило и „първото, за което се замислих всъщност, е как ще реагират студентите ми“, допълни той.

89-годишният Лойд Шапли е преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Досега 69 икономисти са били отличени с наградата, връчвана в памет на Алфред Нобел. От 1969 година досега обаче само една жена е получавала престижното отличие – това е Елинор Остром. През 2009 година беше отличено нейното изследване относно икономическото управление на общата собственост. Елинор Остром почина това лято на 78-годишна възраст.

Колкото и да е странно, защото икономиката се развива бързо, лауреатите на Нобеловата награда за икономика са на средна възраст 67 години, показва още статистиката на Нобеловия фонд, изпълнител на завещанието на шведския изобретател Алфред Нобел.

От 1901 година насам са отличени общо 853-ма нобелови лауреати. В някои години, особено в периода на Първата и Втората световна война, награди в отделни категории не са връчвани. В завещанието си Алфред Нобел е записал, че ако нито една разработка през годината не може да бъде отличена като важна за развитието на сектора, то награда не се връчва, а средствата се разпределят за следващата година.

Нобеловата награда е не само престижно отличие – тя е съпроводена и от парична награда в размер на 10 млн. шведски крони (над 1,1 млн. евро). В годините, когато повече от един учен е носител на отличието в дадена категория, паричната награда се поделя между лауреатите. 

Кризата си каза думата и тук - тази година премиите са по-малки. Носителите на наградата за всяка категория тази година ще получат по 8 млн. шведски крони (0,9 млн. евро)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
А ако запитате народа, всички икономисти,финансисти и банкери са за "белене"! Каква нобелова награда за ..........(нещо имагинерно и стъкмистично) какви пет лева :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
forum_rookie
преди 11 години
Така наречената "Нобелова" награда по икономика няма нищо общо с Alfred Nobel. Присъдена е за първи път през 1969 г. (http://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Memorial_Prize_in_Economic_Sciences). Явно, към средата на 60-те гонини на миналия век управляващите световните дела (от сорта на Ротшилд, Рокфелер и тям подобни) са решили да прикрият още по-добре мошеничествата си, като издигнат решенията за човешката стопанска дейност в ранг на наука. Т. нар. "Нобелова" награда по икономика е едно от средствата за постигане на тази цел. Който иска да се ориентира на какви хора е давана и каква е връзката между развиваната от тях теория и практиката, да проучи историята на Myron S. Scholes и Robert C. Merton (лауреати на наградата през 1997 г.) . Жокер: http://en.wikipedia.org/wiki/Long-Term_Capital_Management
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"как едно време ни набиваха в главите за "рационалността" на пазарите и..."--------------Не че не са били прави - просто теорията е (била) НЕпълна. Има(ло е) пропуски. Най-вече е (било) трудно да се видят ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ефекти. Тези дето се трупат на месец/година по лъжичка. И може би някои неща са били подценени, а други надценени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aevstatiev
преди 11 години
Така наречената Нобелова награда за икономика не се присъжда от 1901. Тя е основана половин век по-късно и не е част от оригиналните Нобелови награди, като паричната награда се финансира от Шведската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
Абе пълна простотия е да има Нобелова награда за икономика. Спомням си как едно време ни набиваха в главите за "рационалността" на пазарите и човешкото поведение, ама.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още