IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечните продажби на General Electric останаха под очакванията

Компанията обаче запази прогнозата си за печалба за 2012 г., което впечатлява анализаторите

20:10 | 19.10.12 г.
Тримесечните продажби на General Electric останаха под очакванията

General Electric Co обяви по-слаби приходи за третото тримесечие от очакваното.

Постъпленията са повлияни неблагоприятно от разликите във валутните курсове, а инвеститорите пренебрегнаха ръста на печалбата от 8,3%, което доведе до над 2% спад на пазарната капитализация на компанията, съобщи Ройтерс.

Най-големият американски концерн обяви, че приходите са нараснали с 2,8%, като в авиационното и здравното подразделения са регистрирали спад. Предвиждането за годината като цяло е те да се повишат с едва 3%, което отразява продължаващите усилия за свиване на финансовото подразделение и неблагоприятните валутни разлики заради силния долар, посочиха от компанията.

Оттам обаче запазиха прогнозата си за ръст на годишната печалба с двуцифрен процент.

General Electric не разчита на някакво съществено подобрение в световната икономика догодина. „Не предвиждаме подобряване на положението в Европа“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Джеф Имелт.

„Гледаме на 2013 г. като на 2012 г., като голямата променлива е фискалната пропаст“, добави той, визирайки премахването на данъчни облекчения и орязването на разходи на стойност общо около 600 млрд. долара, които ще влязат в сила от началото следващата година, ако американските законодатели не постигнат споразумение за свиване на държавния дефицит.

От компанията обаче не очакват това да се случи. „Правим същата оценка като повечето хора, че по някакъв начин този проблем ще бъде разрешен“, посочи Имелт, който е и главен съветник на президента на САЩ Барак Обама по проблемите на заетостта и конкурентоспособността.

Нетната печалба на General Electric за третото тримесечие е нараснала до 3,49 млрд. долара, или 33 цента на акция, спрямо 2,34 млрд. долара, или 22 цента на акция, за същия период на 2011 г. Ако се изключат еднократните ефекти, печалбата достига 36 цента на акция, като оправдава прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Приходите са се увеличили до 36,35 млрд. долара от 35,36 млрд. долара. Предварителните прогнози на анкетираните обаче бяха за приходи от 36,94 млрд. долара. От компанията уточниха, че разликите във валутните курсове са понижили обявените приходи с 1,1 млрд. долара.

Акциите на компанията загубиха 2,5% от стойността си в началото на днешната сесия до 22,24 долара, заличавайки малка част от значителното повишение за последните 12 месеца - 41% на годишна база при затварянето вчера при ръст от 22% на индекса Dow Jones за същия период.

Подразделението за енергийна инфраструктура отчита най-бърз ръст на приходите през тримесечието – 12%. Имелт разшири този бизнес през 2010 и 2011 г. чрез придобивания на стойност 11 млрд. долара, главно в петролния и газовия сектор.

Повечето американски индустрии изпитаха на гърба си слабото търсене от Европа вследствие на дълговата криза в еврозоната. General Electric не бе изключение от правилото, макар Имелт в края на миналия месец да увери инвеститорите, че бизнесът в Европа се развива не по-зле от очакванията на компанията.

„Най-важното нещо, което може да се извлече от съобщението за печалбата, е че те запазиха прогнозата си за цялата 2012 г.“, коментира Оливър Пърш, президент на Gary Goldberg Financial Services в Съфърн, щата Ню Йорк. „Смятаме, че четвъртото тримесечие се очертава като предизвикателно за компаниите, особено по отношение на приходите. Запазването на тази прогноза без промени е положителен елемент“, обоснова се той.

През миналия месец General Electric оповести планове за съкращаване на общите и административните разходи, както и тези за продажбите с между 700 млн. и 1 млрд. долара през 2013 г. заради несигурността в икономиката.

Имелт се ангажира също така компанията да изкупи обратно достатъчно количество акции, за да понижи броя на тези в обращение под 10 млрд. - нивото от 2008 г. Тогава GE емитира нови акции, за да набере ликвидни средства по време на финансовата криза.

От General Electric обявиха, че от началото на годината вече са изкупили акции на обща стойност 3 млрд. долара. Към 30 септември броят на акциите ѝ в обращение е 10,52 млрд., докато към същата дата на 2011 г. той бе 10,58 млрд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още