IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източните щати след Санди - щети за до 100 млрд. долара

Ураганът причини огромни разрушения, уби около 50 души и продължи да бушува към вътрешността на САЩ, където премина в обилен снеговалеж

08:44 | 31.10.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Придвижването из улиците на Ню Йорк е най-удобно с лодки.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Придвижването из улиците на Ню Йорк е най-удобно с лодки. Снимка: Ройтерс

Източното крайбрежие на САЩ преживя опустошителния ураган Санди, който причини тежки наводнения заради силния вятър и проливните дъждове, предаде Ройтерс.

Жертвите на стихията са вече около 50, като около 20 от тях са в Ню Йорк. След като ураганът се насочи на запад, беше съобщено и за смъртен случай в Торонто, Канада.

Стихията достигна и до няколко американски щата от вътрешността на страната, където премина в обилен снеговалеж и постави под въпрос готовността на местните власти да организират приближаващия изборен ден.

Снегът обаче се оказа добре дошъл за планинските курорти, които се надяват да могат да заработят с пълна пара още преди Деня на благодарността.

Милиони хора от няколко американски щата по източното крайбрежие ще прекарат следващите седмици във възстановителни работи след бурята, която надмина ураганът Айрин от миналата година по разрушителна сила.

Над 8 млн. души в района, през който мина Санди, са без електричество. Затворено е метрото в Ню Йорк заради наводнените станции и други щети, причинени от наводнението в мегаполиса. В Долен Манхатън щетите по метрото са изключително сериозни и на помощ са повикани инженери и военни отряди.

На места водите по улиците на Манхатън надвишаваха метър. Бедствие от подобни мащаби е регистрирано през 1960 г., когато в района е бушувал ураганът Дона, съобщиха от националната метеорологична служба на САЩ.

Заради Санди беше отложен традиционният парад за Хелоуин, който се провежда всяка година в Ню Йорк. Забранен е и достъпът на хора до парковете заради опасността от повалени дървета. Кметът на града Майкъл Блумбърг съобщи, че силният вятър е съборил над 7 хил. дървета и парковете ще останат затворени до второ нареждане.

Летищата в района на Ню Йорк отмениха над 18 хил. полета. Планира се те да започнат да възобновяват постепенно работата си от днес.

Има проблеми и с железопътния транспорт в източните щати, като жп линията между Вашингтон и Бостън остава затворена за движение на влакове.

Някои от затворените пътища в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът бяха отворени за движение, като се планира днес да заработи и фондовата борса в Ню Йорк. От днес започва и спасителна акция и евакуация на изолирани заради бурята хора в района на Атлантик сити.

Ураганът Санди със сигурност е причинил повече щети, отколкото Айрин през миналата година, но точните изчисления ще отнемат повече време заради мащабните разрушения, коментират застрахователи.

Засега прогнозите за щетите са различни и варират от 5-10 до 100 млрд. долара. Очаква се загубите за застрахователните компании да са около 10 млрд. долара.

Според оценките на метеорологичните служби и на застрахователи Санди е петият най-мощен ураган, преминавал някога през САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
До 1 Няма нужда да им събираме пари Те имат достатъчно Единственото което трябва да направим да изразим съжаление за жертвите и съчувствие за разрушенията Американците са много организирана нация и ще се справят много бързо Ню Йорк след този ураган ще стане по-красив защото всички унищожени квартали ще бъдат въсанове с нови къщи улици и паркове защото за разлика от нас американците се застраховат и застрахователните компании ще излеят милиарди долари в този град Следете внимателно новините и ще видите колко бързо нюйоркчани ще се върнат към нормалния си начин на живот Освен това имат много свестен и предприемчив кмет Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Или както са казали древните гърци: "Един умира, друг му го навира!" :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
mia11
преди 11 години
Eй, живот ли е това--щастието на едни се гради в/у друго нещастие!Докато вторите реват, първите доволно потриват ръчички и си викат ей сега започва икономическия ръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
не сме спирали да им помагаме, нали печатат здраво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Да съберем някой лев да им помогнем ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още