IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Обама като загуба за Wall Street

Финансовия сектор се изправя пред перспективата за още по-тежки регулации, след като старият американски президент спечели втори мандат

10:41 | 07.11.12 г. 8
<p>
	Банковите лобисти вече насочват вниманието си към ключовите регулации, които се очаква Барак Обама да се опита да прокара през втория си мандат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банковите лобисти вече насочват вниманието си към ключовите регулации, които се очаква Барак Обама да се опита да прокара през втория си мандат. Снимка: Ройтерс

Wall Street заложи на Ромни и изгуби. Сега финансовия сектор се изправя пред перспективата за още по-тежки регулации, след като старият американски президент спечели втори мандат и трябва да изгради по-добри връзки с Белия дом, пише Ройтерс.

Обама изгуби подкрепата на банкерите, след като през 2010 г. прие закона „Дод-Франк“ за реформата на финансовия сектор, който предвижда редуциране на рисковете, които поемат банките, и по-голяма защита на потребителите. Промените излязоха скъпо на финансовия сектор и се отразиха сериозно на печалбата на банките.

Демократът Обама открито изрази отвращението си от „тлъстите банкери“, които „нищо не схващат“. „Той ще продължи да затяга регулациите, да демонизира и клевети бизнеса, да харчи, да налага данъци и така нататък“, коментира Дик Ковачевич, бивш главен изпълнителен директор на Wells Fargo и привърженик на републиканеца Мит Ромни, който изгуби президентската надпревара.

Wall Street се изправи на нокти и заради победата на сенатора Елизабет Уорън в щата Масачузетс, която настоява за въвеждането на още регулации за финансовия сектор и допълнително затягане на защитата за потребителите на банкови кредити. Благодарение на Уорън беше създадено Бюрото за защита на потребителите на финансови услуги.

"Мисля, че победата на Обама и Елизабет Уорън ще доведе до по-добра отчетност и по-строга регулация на Wall Street”, коментира Крис Тоби, който консултира редица пенсионни фондове в Щатите.

„През 2008 г. аз гласувах за Обама, но за мен е очевидно, че Ромни ще се справи по-добре с проблемите, пред които се изправяме“, каза Скот Сперлинг, съпрезидент на частната инвестиционна компания Thomas H Lee Partners.

Подкрепата на финансовия сектор за републиканеца Мит Ромни намери и финансово изражение. Индустрията дари 20 млн. долара за кампанията на Ромни и само 6 млн. за тази на Обама, докато през 2008 г. беше точно обратното.

Банковите лобисти вече насочват вниманието си към ключовите регулации, които се очаква Барак Обама да се опита да прокара през втория си мандат. Те освен това ще продължат да атакуват правилото Волкър, според което банките не могат да „играят“ рисково на финансовите пазари дори със собствени пари, и законодателното изменение Дърбин, с което се ограничи размерът на таксите, които банкит емогат да налагат на търговците за обработката на трансакциите с кредитни карти.

Wall Street ще получи своя шанс да се сдобри с Барак Обама и да повлияе на политиката му, тъй като през новия мандат на американския президент се очаква да се оттеглят ключови политически фигури. Един от тях е сегашният финансов министър Тимъти Гайтнър, като за неговия пост се спряга името на Джак Лю, бивш банкер от Citigroup.

„Надявам се Барак Обама да сложи на този пост някой, който добре разбира фискалните проблеми и който да води преговорите за фискалната реформа“, коментира Шийла Беър, бивш председател на Federal Deposit Insurance Corp.

Вероятно ще се търси и заместник на председателя на федералния резерв Бен Бернанке, който също съобщи, че възнамерява да се оттегли от поста след изтичането на мандата му в началото на 2014 г.

Последна актуализация: 17:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Сега очаквам инж.Л.Харп. да излезе в ефира да защитава банковата система хахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
:))) Такива , заглавия ме карат да плача от смях...А текстът отдолу е направо замайващ. Изразил бил отвращението си от тлъстите банкери...Това като "пия ама с отвращение". Вижте какво направи, а не какво каза Обама и кой спечели от това...:)))Боже, колко глупост има по тоя свят...И добре, че я има - така е по-весело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Обама и обкръжението му от близки с Вашингтин банкери ще продължат да мачкат бизнеса и да спасяват фалирали банки и предприятия с пари на данъкоплатците и после да обясняват как работят за същите тези данъкоплатци, да взимат от успешния бизнес и да дават на фалирали предприятия. Ще продължи да издържа огромната армия от чиновници и мързящи ги да работят хранитутници лежащи на социалната хранилка, а докато печатницата работи *** ще продължат да виждат в него Месията и да вярват, че има разлика между него и Ромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
В развитата демокрация има резултат. А тук дерибеите в банковия сектор могат да си правят картели и да безчинстват на воля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
..да спъва, демонизира и тормози така бизнеса! Може ли такова безобразие! Дянков "ряпа да яде"!:D:D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Лош Обама Лоооош! Да замени "тлъстите" банкери с тия голтаци избирателите му!:D:D:D:D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Какво искат банкерите Те да се възползват от активите - бонуси високи заплати престижен имидж а някои друг да поема пасивите - обикновенните данъкоплатци които плащат да ги спасяват от фалити това е неприемливо Аз съм привърженик на Обама но на това правило - тТВЪРДЕ ГОЛЯМ ЗА ДА ФАЛИРА трябва да му се сложи край И къде е онзи журналист от Дарик когото изпратиха във Флорида да коментира изборите- да излезе и да се извини за грешната си прогноза и да каже че е сгрешил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Демократът Обама открито изрази отвращението си от тлъстите банкери, които нищо не схващат.Леле все едно ми чете мислите :)Браво ОБАМА! Успех и смачкай разюзданата банкова система! Справедливост за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още