IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Обама като загуба за Wall Street

Финансовия сектор се изправя пред перспективата за още по-тежки регулации, след като старият американски президент спечели втори мандат

10:41 | 07.11.12 г. 8
<p>
	Банковите лобисти вече насочват вниманието си към ключовите регулации, които се очаква Барак Обама да се опита да прокара през втория си мандат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банковите лобисти вече насочват вниманието си към ключовите регулации, които се очаква Барак Обама да се опита да прокара през втория си мандат. Снимка: Ройтерс

Вероятно обаче голяма част от новите регулации за финансовия сектор ще останат на заден план заради т. нар. „фискална пропаст“ - увеличението на данъците и съкращаването на публичните разходи, които се предвижда да започнат да действат от 2013 г., освен ако американските законодатели не се споразумеят и не приемат промяна.

Основните опасения са, че ако не бъде решен проблемът с „фискалната пропаст“, може да се задълбочи забавянето на икономическия растеж, тъй като едновременното действие на мерките за ограничаване на публичните разходи и за увеличаване на данъците ще удари потребителските разходи и инвестициите на бизнеса.

Трейдъри и инвеститори коментират, че най-добрият начин Обама да отпразнува изборната победа е да разреши бързо проблема с „фискалната пропаст“, с което ще избегне и бюджетна криза.

Републиканците обаче запазват влиянието си в Камарата на представителите, заради което някои инвеститори се опасяват, че ще бъде трудно да се постигне компромисно споразумение за фискалните реформи в САЩ.

Победата на Обама не премахва и несигурността около бъдещата политика на Федералния резерв на САЩ. Остават и основните предизвикателства, с които трябва да се бори новият стар американски президент – високата безработица и слабия икономически растеж.

Реално погледнато той вече не разполага с кой знае колко инструменти, така че да повлияе положително върху икономиката на страната. Основният му принос ще бъде да постигне споразумение за фискалната реформа, така че американският бюджет да бъде поставен на пътя на устойчивостта.

Дори и да се постигне споразумение за бюджета обаче, Барак Обама няма как да се справи с другия основен проблем – масивната загуба на богатството на американците по време на рецесията.

В периода 2007-2010 г. средният размер на богатството на домакинствата се е стопил с 38 процента, а около 11 млн. американци дължат значително повече по ипотеките си, отколкото вече струват домовете им.

Освен това много от изгубените по време на рецесията работни места вероятно няма да бъдат възстановени никога. Това се отразява негативно на работната сила, която остава извън пазара на труда, въпреки че има желание да работи. Така хората губят ценни умения и стават все по-малко привлекателни за наемане на работа.

Планът на Барак Обама за заетостта, който той не успя да прокара през първия си мандат, е един от ключовите моменти в неговата политика. Той предвижда да инвестира в изграждането на пътна и социална инфраструктура, която да финансира със спестените средства след края на войните в Ирак и Афганистан, благодарение на което очаква до края на 2016 г. да бъдат разкрити 1 млн. нови работни места в производствения сектор, над 100 хил. места в науката, над 600 хил. - в добивната индустрия и още милиони в строителния бранш.

Що се отнася до фискалната политика, Барак Обама предлага намаляване на дефицита с повече от 4 трлн. долара през следващите 10 години. Той очаква да набере повече приходи в хазната от данъците върху доходите на богатите американци, тъй като настоява да отпаднат данъчните облекчения, приети от предшественика му Джордж Буш младши.

Обама подкрепя също така да се намали намаляването на корпоративния данък от 35% на 28%, като предлага и дълъг списък от облекчения за бизнеса, който създава работни места и плаща данъци в Щатите.

Вероятно Барак Обама ще продължи да подкрепя и затъналите в дългове собственици на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Сега очаквам инж.Л.Харп. да излезе в ефира да защитава банковата система хахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
:))) Такива , заглавия ме карат да плача от смях...А текстът отдолу е направо замайващ. Изразил бил отвращението си от тлъстите банкери...Това като "пия ама с отвращение". Вижте какво направи, а не какво каза Обама и кой спечели от това...:)))Боже, колко глупост има по тоя свят...И добре, че я има - така е по-весело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Обама и обкръжението му от близки с Вашингтин банкери ще продължат да мачкат бизнеса и да спасяват фалирали банки и предприятия с пари на данъкоплатците и после да обясняват как работят за същите тези данъкоплатци, да взимат от успешния бизнес и да дават на фалирали предприятия. Ще продължи да издържа огромната армия от чиновници и мързящи ги да работят хранитутници лежащи на социалната хранилка, а докато печатницата работи *** ще продължат да виждат в него Месията и да вярват, че има разлика между него и Ромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
В развитата демокрация има резултат. А тук дерибеите в банковия сектор могат да си правят картели и да безчинстват на воля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
..да спъва, демонизира и тормози така бизнеса! Може ли такова безобразие! Дянков "ряпа да яде"!:D:D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Лош Обама Лоооош! Да замени "тлъстите" банкери с тия голтаци избирателите му!:D:D:D:D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Какво искат банкерите Те да се възползват от активите - бонуси високи заплати престижен имидж а някои друг да поема пасивите - обикновенните данъкоплатци които плащат да ги спасяват от фалити това е неприемливо Аз съм привърженик на Обама но на това правило - тТВЪРДЕ ГОЛЯМ ЗА ДА ФАЛИРА трябва да му се сложи край И къде е онзи журналист от Дарик когото изпратиха във Флорида да коментира изборите- да излезе и да се извини за грешната си прогноза и да каже че е сгрешил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Демократът Обама открито изрази отвращението си от тлъстите банкери, които нищо не схващат.Леле все едно ми чете мислите :)Браво ОБАМА! Успех и смачкай разюзданата банкова система! Справедливост за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още