IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в САЩ може да отнеме до един процентен пункт от растежа през 2012 г.

Спадът в селскостопанските запаси отне 0,4 процентни пункта от ръста на БВП за третото тримесечие и 0,2 пункта в предходното

15:30 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сушата в САЩ може да отнеме до един процентен пункт от растежа през 2012 г.

Сушата в САЩ ще отнеме до един процентен пункт от икономическия растеж на страната през тази година, след като запасите от селскостопански стоки са намалели, коментира Джоузеф ЛаВоргна, главен икономист за САЩ на Deutsche Bank, цитиран от Bloomberg.

Най-лошата суша в Щатите от над 50 години изпепели реколтата от царевица, соя и пшеница през юли и август. След като резервите спаднаха, за да задоволят търсенето на зърнени и маслодайни култури, стойността на селскостопанските запаси се понижи с 20 млрд. долара през третото тримесечие, след спад с 8 млрд. през предходното, посочва ЛаВоргна.

„Ако растежът в САЩ беше 4%, това нямаше да е такъв проблем, но при ръст от 2% влиянието му е осезаемо“, казва той. Според него БВП на страната през тази година ще бъде понижен с между 0,5% и 1% заради намалените запаси.

БВП се очаква да нарасне с 2,1%, според оценката на 89 икономисти, запитани от Bloomberg. Такава е и прогнозата на Deutsche Bank към 31 октомври.

Спадът в селскостопанските запаси е отнел 0,4 процентни пункта от растежа през третото тримесечие, след като в предходното бе отнел 0,2 пункта, показват данни на американското Министерство на търговията.

Фермерите може да започнат да попълват запасите с възстановяването на добивите, посочва ЛаВоргна. „При нормално време може да получим някакъв тласък през последното тримесечие на тази или първото на следващата година“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още