IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часът на сладките сделки

40% от приходите на американските търговци на дребно се реализират между Деня на благодарността и Коледа

09:37 | 24.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази година лейтенантът Джил МакДонъл от американската полиция няма да има милост. Ако отново късно през нощта непълнолетни се застоят пред вратите на Wal-Mart или Target, за да си осигурят добра позиция към изгодните цени - той ще ги арестува.

Докато досега универсалните магазини в САЩ бяха затворени в Деня на благодарността, американците от тази година могат да се насладят на своето евтино пазаруване веднага след празника на пуйката. От година магазините отварят магазините си вече късно в четвъртък вечер, пише в свой репортаж от САЩ германският Handelsblatt.

И тъй като през изминалата година имаше "някои инциденти" като битки или други спорове, сега МакДонъл изпраща допълнителни патрули през град Оубърн Хил, до Мичиган, за да проверяват дали след 22 часа деца и младежи няма да се трупват някъде, без да са придружавани от възрастен.

Полицията ще има много работа за вършене. Денят на благодарността и „Черният петък"(Black Friday) – най-големия ден за пазаруване с намаления през годината в Америка, маркират най-важния момент от годината за пазара на дребно в САЩ. В този период до Коледа много вериги правят около 30 до 40 на сто от продажбите си и лъвския пай от печалбата си за цялата година. 

Според прогнозата на Националната асоциация на търговците на дребно американските магазини тази година въпреки забавянето на икономиката ще реализират с 4,1% по-високи продажби в сравнение с миналата година - това би било най-добрият резултат за последните пет години. Според проучване на Ройтерс и на пазарния анализатор Ipsos две трети от потребителите ще похарчат приблизително същото количество пари, както миналата година. Ако прогнозата се сбъдне, складовете и магазините през следващите седмици ще продадат стоки за 586 млрд. долара. За сравнение: с толкова пари разполага кризисният механизъм на еврозоната ESM, за да спасява европейската валута.

Причината за оптимизма са и по-добрите данни за заетостта и подобряващата се ситуация на пазара на жилища в САЩ. „Настроението на американците се оправя", казва Харм Бандхолц, главен икономист за САЩ в Unicredit.

В САЩ този ден се превърна в култ, в резултат от стимули, като например телевизор с плосък екран за 148 долара в Wal-Mart или огледално-рефлекторен фотоапарат за 99 долара в Target. Според прогноза на National Retail Federation 147 милиона американци ще отидат на пазар през уикенда, почти половината от тях – на Черния петък.

Последните седмици от годината са по-решителни за някои търговци, отколкото за други. Според анализ на Unicredit преди всичко вериги за електроника като Best Buy, магазини като Target, JC Penney или Wal-Mart и вериги за продажба на дрехи като American Apparel или Gap, са най-зависими от Коледния сезон, в който правят до 90% по-висок оборот, отколкото през „нормалните“ месеци.

И докато милиони американци празнуват култовия ден и пазаруват, докато кредитната им карта се нажежи до червено, служителите на най-големия в света търговец на дребно Wal-Mart са на барикадите. Редица служители са решили да стачкуват дори на Черния петък. Става въпрос за водене на дъмпинг по отношение на заплатите и нечестни условия на труд.

Това е нещо съвсем ново за търговеца на дребно Wal-Mart, който смята себе си за добър работодател. Преди няколко седмици част от работната сила в САЩ за първи път в 50-годишната история на гиганта в търговията на дребно се вдигна на стачки в цялата страна.

Wal-Mart често попада под критика. Лоши условия на труд, ниско заплащане, липса на профсъюз - това са основните точки, за които компанията е критикувана, пише австрийският всекидневник Der Standard. Но също така и, че служителите повече или по-малко се принуждават да си затварят устата, когато се заговори публично за условията на труд.

В края на краищата стачка от началото на октомври вече доведе до някои подобрения. "Все още трябва да извървим много дълъг път, но сега имаме доста вентилатори и предпазното облекло е малко по-лесно достъпно", пише работник в склада в интернет портала democracynow.org след стачката. Най-голямата изненада обаче е била, че компанията е изплатила пълни заплати въпреки стачните действия.  

Снимки от Черния петък вижте в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още