IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците в САЩ с контрапредложение за фискалната пропаст

Време е те да погледнат сериозно на нещата и да предложат балансиран подход, коментира обаче лидерът на демократите в Сената Хари Рийд

09:35 | 04.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Републиканците в САЩ с контрапредложение за фискалната пропаст

Лидерите на републиканците в американския Конгрес контрираха предложението на президента Барак Обама за намаляване на дефицита и предложиха техен собствен план, в който са залегнали далеч по-тежки съкращения на разходите, но и 800 млрд. долара приходи от нови данъци, съобщи The New York Times.

Предложението на републиканците е почти идентично с това, което председателят на Камарата на представителите на САЩ Джон Бейнър направи в частен разговор с Обама още през миналата година, отбелязва изданието.

Все пак в плана на републиканците има някои компромисни моменти. Допълнителните приходи в размер на 800 млрд. долара е предвидено да дойдат от увеличение на данъците, а не от ускоряването на икономическия растеж, както предлагаха републиканските лидери.

Предвижда се обаче данъчните облекчения за богатите американци, въведени по време на управлението на Джордж Буш младши, да бъдат удължени – нещо, което Обама заяви категорично, че няма да приеме.

Миналата седмица републиканците отхвърлиха предложенията на администрацията на Белия дом и поискаха правителството да състави нов план за преодоляването на фискалната пропаст, който да е приемлив за тях. Заради нарастващия политически натиск за постигането на компромисно решение републиканците решиха да действат.

Белият дом обаче посрещна с критики предложението.

“Предложението на републиканците не отговаря на изискването за баланс”, коментира директорът по комуникациите на администрацията на Обама Дан Пфайфър. “Техният план не включва нищо ново и не дава никакви подробности как ще бъдат елиминирани “вратичките” за спестяването на данъци на богатите или как ще се постигнат спестявания по линия на здравните програми”, допълни той.

Репулбиканците всъщност предлагат за период от 10 години да се спестят 200 млрд. долара повече, но с промяна на начина, по който правителството изчислява разходите за издръжка на живота. Това ще се отрази на индексацията на социалните и здравните програми, на социалните обезщетения и плащания, на държавните пенсии, както и на средните данъчни ставки.

Републиканците сами признават, че мярката е непопулярна, но според тях е правилен начин да се реши проблема с бюджетния дефицит на страната, който надхвърля 1 трлн. долара.

Предлага се също така да се намалят разходите по федералните здравни програми с 600 млрд. долара за 10 години, както и да се увеличи възрастта за допустимост до здравно обслужване по линия на Medicare.

Лидерите на републиканците са твърди в позицията си против увеличаването на данъците за най-богатите американски домакинства, което е основен елемент в предложението на Обама.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд дори обвини републиканците, че се опитват да прехвърлят тежестта върху средната класа в страната. “Време е републиканците да погледнат сериозно на нещата и да предложат балансиран подход”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Ускоряването на икономическия растеж за САЩ значи зелената печатница да заработи на MAX !Нито повече, нито по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още