IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама ще номинира Джак Лю за министър на финансите

Очаква се това да стане утре, но Лю трябва да бъде утвърден от Сената

22:01 | 09.01.13 г.
Обама ще номинира Джак Лю за министър на финансите

Очаква се в четвъртък американският президент Барак Обама да номинира ръководителят на персонала на Белия дом Джак Лю за нов министър на финансите, съобщи ВВС, като се позова на американски медии, без да ги упоменава изрично.

57-годишнията Лю ще смени на поста Тимът Гайтнър. Той е бил директор за бюджета при Обама, работил е на Уолстрийт и е бил наблюдател по международни икономически въпроси в държавния департамент на САЩ.

Ако бъде утвърден от Сената на САЩ, Лю ще трябва да се справи с напрегнатите преговори между Белия дом и мнозинството на Републиканската партия в Камарата на представителите на американския Конгрес. Основните проблеми са таванът на вътрешния дълг на САЩ и свиването на разходите на правителството.

Това е четвъртият високопоставен представител, номиниран на нов пост през последните седмици в рамките на промените, извършвани от Обама преди поемането на втория му президентски мандат.

В понеделник Обама номинира бившия сенатор-републиканец Чък Хейгъл за поста министър на отбраната на мястото на Лион Панета и посочи Джон Бренън, съветник по контратероризъм, за следващ директор на ЦРУ.

През миналия месец той номинира сенатора от Масачузетс Джон Кери за държавен секретар на мястото на Хилъри Клинтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още