IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите в САЩ с най-голям спад от 11 септември 2001 г. насам

Причината е в изтичането на срока на действие на програмата "Гарантиране на разплащателните сметки" в края на миналата година

13:16 | 24.01.13 г.
Депозитите в САЩ с най-голям спад от 11 септември 2001 г. насам

Клиентите на големите американски банки през този месец са теглили вложенията си с най-бърз темп от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. насам. Причината е в изтичане на схема за гарантиране на разплащателните сметки, съобщи Bloomberg.

Нетните тегления от 25-те най-големи американски кредитни институции са достигнали 114,1 млрд. долара през седмицата, приключила на 9 януари, понижавайки общата сума по депозитите в тях до 5,37 трилиона долара, сочат данни на Федералния резерв на САЩ, публикувани на 18 януари.

Според Джейсън Голдбърг, анализатор в нюйоркския филиал на британската банка Barclays Plc, размерът на свиването отстъпва само на това след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

Потребителите може би прехвърлят средствата, които вече нямат гаранция в САЩ в други сметки или се насочват към инвестиции в акции на развиващите се пазари.

В края на 2012 г. изтече действието на програмата „Гарантиране на разплащателните сметки“ (Transaction Account Guarantee -TAG), подкрепяна от Федералната корпорация по депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corp.), което накара някои анализатори, инвеститори и търговски компании да прогнозират, че това може да доведе до изтегляне на средства от банковата система.

„Това, което виждаме сега, са вероятно парите по TAG”, заяви Субадра Раджапа, стратег за книжа с фиксиран доход в  Morgan Stanley. „Част от корпоративните клиенти на банките са заявили, че възнамеряват да изтеглят парите си“, ако действието на програмата не бъде удължено, както и стана, добави тя.

Защитата на разплащателните сметки бе въведена след кредитната криза от 2008 г. и гарантираше около 1,5 трлн. долара в сметки, по които не се начисляват лихви, над границата от 250 000 долара на сметка, гарантирани от Federal Deposit Insurance Corp.

В края на декември депозитите бяха около 5,4 трлн. долара, достигайки най-високото си ниво в край на месеца за 2012 г. и надхвърляйки с над 500 млрд. долара показателя от края на 2011 г., става ясно от данните на Фед.

Браншови лобита като Асоциацията на американските банкери и Независимата общност на банкерите в САЩ се бореха за удължаване на програмата, за да се предпазят от изтеглянето на средства.

„Знаехме, че финансовите мениджъри ще направят преоценка на това къде биха искали да държат парите си – сметка без начисляване на лихви, друга сметка в банката или в друга инвестиция“, заяви Джеймс Чисън, главен икономист в Асоциацията на американските банкери. „Ако това продължи, ще има причина за притеснения“, добави той.

Нивото на лихвата по репо сделките с американски държавни облигации се понижи, тъй като правителственият дълг може да е послужил като алтернатива на гарантираните банкови депозити. Еднодневната лихва по репо сделките, изчислявана чрез общия индекс за финансови гаранции по репо сделките на Depository Trust & Clearing Corp., в края на вчерашната сесия достигна 0,08% - най-ниското си ниво от повече от година и една трета от средното си равнище за четвъртото тримесечие.

„Като се имат предвид последните спадове по репо лихвите, това е ясен знак, че кешът навлиза на пазара на репо сделки“, пише на своя уебсайт днес Скот Скърм, бивш ръководител на отдел за паричните и репо пазари в Newedge USA LLC.

Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още