IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street към Вашингтон: Понижете дефицита сега

Със сигурност в определен момент финансовите пазари ще започнат да се притесняват, че дългът ни излиза извън контрол, коментира анализатор

16:35 | 29.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителят на Конгреса, републиканецът Джон Бейнър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Говорителят на Конгреса, републиканецът Джон Бейнър. Снимка: Ройтерс

Wall Street изпраща силен и недвусмислен сигнал към Вашингтон – съкратете разходите си и решете проблема с дефицита сега, без да повишавате данъците, съобщава CNBC.

От проведеното през януари CNBC Fed Survey става ясно, че 8 от 10 анализатори са съгласни с твърдението, че САЩ трябва „спешно да приложат план, който да гарантира на страната устойчив бюджетен дефицит“.

Едва 20% вярват, че САЩ все още разполагат с известно време да приложат подобен план или пък че изобщо нямат нужда от подобно решение.

„Необходимостта от фискално преструктуриране в САЩ и Европа е наложителна“, коментира Субод Кумар, директор на Subodh Kumar & Associates. 

„Инвеститорите вероятно не са толкова самоуверени, колкото сегашните нива на облигационните и фондовите пазари предполагат“, допълва той.

Около 60% от анализаторите, участвали в проучването, са на мнение, че САЩ трябва да „приложат бюджетни ограничения още през тази година“. Останалите икономисти препоръчват това да се случи догодина или през 2015 г.

Едва 2% от участниците смятат, че правителството не е необходимо да съкращава разходите си.

„Определено в даден момент финансовите пазари ще започнат да се притесняват, докато дълга ни излиза извън контрол“, коментира Скот Уорън от Wells Fargo Advisors. „Както историята ни учи, пазарите могат да преминат от състояние на еуфория в състояние на паника в рамките на секунди“.

И все пак Wall Street не вижда проблеми около така наречената бюджетна пропаст до края на годината. 86% от анализаторите са на мнение, че Конгресът ще повишава дълговия таван всеки път, когато бъде достиган.

Икономистът Стюарт Хофман определя опасността от „изпадане в фискалната пропаст“ като „беззъба“ и подчертава, че тя няма да се отрази на иначе анемичния ръст на щатската икономика.

Участниците в изследването са разделени по въпроса за данъчните приходи. Според 53% от анализаторите данъците не трябва да се увеличават, докато според 46% Вашингтон трябва повиши бюджетните си приходи през тази, следващата, 2015 г. или 2016 г..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още