IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат над 5 млрд. долара от S&P заради рейтингите по ипотечни облигации

От рейтинговата агенция се търси по един долар за всеки загубен долар от федерално застрахованите институции

12:20 | 06.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
САЩ искат над 5 млрд. долара от S&P заради рейтингите по ипотечни облигации

Американското правителство настоява рейтинговата агенция Standard & Poor`s да плати над 5 млрд. долара, колкото е приблизително печалбата ѝ за последните седем години заради одобрението ѝ на рейтингите на облигации, обезпечени с ипотеки, които впоследствие се провалиха, довеждайки инвеститори до загуби за милиарди долари и помагайки на икономиката да се свие, съобщи американското издание Wall Street Journal.

Делото, заведено във федерален съд в Лос Анджелис, е най-агресивният ход на министерството на правосъдието на САЩ за подвеждане под отговорност на компаниите, които се оказаха в центъра на финансовата катастрофа.

Макар че банки и други компании сключиха споразумение с правителството, а такова е възможно и в случая със Standard & Poor's, и двете страни в предстоящия процес дадоха да се разбере, че се подготвят за продължителна и скъпа  съдебна битка.

Уилям Блек, бивш член на борда на директорите на Федералния борд за банковите жилищни заеми, заяви, че американските власти изглежда „са склонни да действат много по-твърдо по конкретния случай в сравнение с всеки друг спрямо голяма банка, свързана с финансовата криза“.

Защитата на правителството разчита силно на електронни писма и комуникация под друга форма, която, както се твърди, показва, че представители на Standard & Poor's са знаели, че пазарът на жилища се срива. Въпреки това те са протакали понижаването на рейтинга по ценните книжа на стотици компании, тъй като мениджърите са се притеснявали, че компанията ще трябва да свие дейността си и ще разгневи клиентите, които могат да я напуснат.

През март 2007 г. анализатор е изпратил на колегите си стихове за влошаващия се пазар, пригодени към мелодията на песента от 80-те години на ХХ век Burning Down the House на Talking Heads, сочи подадения от правителството иск. Няколко минути по-късно той е изпратил и следното електронно писмо: „Поради очевидни професионални причини, моля не пускайте тази песен. Ако проявявате интерес, мога да Ви я изпея в стаята ;-)“.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър заяви вчера, че обезщетението, което се иска в гражданския процес спрямо най-голямата компания за кредитни рейтинги в света, е оправдано с „нечуваното“ ѝ поведение и мащабната измама, която „стига до самото сърце“ на кризата. На пресконференция Холдър бе придружен от главни прокурори на 13 щата, които обявиха успоредни съдебни процеси срещу Standard & Poor's.

За американското правителство изтръгването на мащабно споразумение или решение на съдебните заседатели срещу рейтинговата агенция би имало огромно значение, защото тя бе сериозна брънка в ипотечната машина, обвързала заеми с облигации, които бяха продавани на инвеститорите между 2004 и 2007 г.

В иска си министерството на финансите посочва, че банки и финансови компании са понесли загуби от над 5 млрд. долара по 40 обезпечени дългови облигации (Collateralized debt obligations, CDO) с надути от агенцията рейтинги. Според закона за спестяванията и кредитите, цитиран от правителството в иска, от обвиняемия се иска един долар обезщетение за всеки за всеки загубен долар от федерално застрахованите институции.

Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Сега да видим дали някоя агенция ще свали рейтинга на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Защото и ситуацията с рейтинга на САЩ е аналогична: представители на Standard & Poor's знаят че пазарът на САЩ-ски дълг може да се срине. Въпреки това те протакат понижаването на рейтинга по ценните книжа ... тъй като ... правителството ще трябва да свие дейността си и ще разгневи инвеститорите, които могат да го напуснат.Затова - забрана на кредитен рейтниг на държави:http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"представители на Standard & Poor's са знаели, че пазарът на жилища се срива. Въпреки това те са протакали понижаването на рейтинга по ценните книжа ... тъй като ... компанията ще трябва да свие дейността си и ще разгневи клиентите, които могат да я напуснат."-----------------------------А всичко май е затова, че S&P свалиха преди година и половина рейтинга на САЩ. И те ти сега "специално" отношение и рекорден иск. Да знаят всички, че с държавата не мо'е никой да се е*ава. И да не посмява никой да пипа ААА рейтинга на Държавата (ОНАЗИ ДЪРЖАВА - най-великата). Затова най-добре на държавите да не се дава изобщо кредитен рейтинг:http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още