IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганът Санди насърчи печалбата на Home Depot

Компанията оповести резултати над очакванията на пазара и анонсира програма за обратно изкупуване на акции за 17 млрд. долара

17:09 | 26.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ураганът Санди и съживяването на пазара на жилищата в САЩ са главните „виновници“ за скока в печалбата на най-голямата американска верига магазини за дома Home Depot Inc., предаде Ройтерс.

През четвъртото тримесечие на приключилата в началото на февруари финансова година печалбата се увеличава с близо 30% до 1 милиард долара, както обяви лидерът в индустрията във вторник. Печалбата на акция е в размер на 0,68 долара, с четири цента над очакванията на пазара.

С това американският концерн остава далеч зад себе си своя конкурент Lowe's. Номер две на пазара също извлече печалба от почистването и ремонтните дейности след урагана. По-голямото търсене помогна на Lowes's само да смекчи донякъде спада на приходите за годината.

И по отношение на приходите Home Depot отчита силен ръст - от почти 14% до 18,25 млрд. долара, което е над очакванията на анализаторите. Една от причините за ръста е, че отчетният период е с една седмица по-дълъг от сравнимия преди година.

За цялата финансова година концернът отчита печалба от 4,5 млрд. долара – също значително над очакванията. Приходите скачат с 6% до 75 млрд. долара.

За текущата фискална година веригата за подобрения в дома също очаква увеличение на продажбите и печалбата. На сравнима база приходите трябва да се увеличат с три на сто, а печалбата на акция – с около 12 на сто.

Освен на резултатите, инвеститорите могат да се радват и на мащабната програма за обратно изкупуване на акции, която до края на финансовата 2015/16 година ще е на стойност около 17 млрд. долара.

Акциите на Home Depot скочиха в предборсовата търговия с 1,5%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още