IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо „прекрасната работа“ на Фед и ЕЦБ не задвижва световната икономика

Налице е рядко съчетание на множество рестриктивни фискални политики, нарушени канали за финансово посредничество и парализиращи търговски дисбаланси

12:35 | 22.04.13 г. 25
Защо „прекрасната работа“ на Фед и ЕЦБ не задвижва световната икономика

Времето обаче е изпълнено със събития. Противопоставянето на безразборното фискално затягане става все по-широко и гръмогласно. Винаги бдителна за своето неуморно политическо тяло, понижаващия се рейтинг на одобрение на правителството и задълбочаващата се меланхолия, Франция е решена да забави усилията си понижаване на бюджетния дефицит, опитвайки се да намали продължаващата рецесия и нарастващата загуба на работни места. Испания и Португалия гледат в същата посока.

Жестоката ирония обаче е в това, че всяко повишаване на търсенето и подобряване на условията в производството в тези 3 държави отчасти ще изтече и ще облагодетелства държави от еврозоната с големи търговски излишъци, тъй като техните икономики са задвижвани по-скоро от износа, отколкото от вътрешното потребление. Водени от Германия, тези държави с излишъци са наясно с това и постоянно отказват да стимулират вътрешното си търсене, за да помогнат на тежки притиснатите икономики от европейския юг.

Толкова за солидарността в еврозоната. Неведнъж призовавана да се откаже от износния си монопол, Германия напълно пренебрегва призивите, независимо дали идват от еврозоната, Международния валутен фонд и дори от групата на най-развитите в икономическо отношение държави в света. В отговор на подобен призив от страна на Г-20 от срещата им във Вашингтон през миналата седмица германският министър на финансите Волфганг Шойбле заобиколи въпроса  и заговори за необходимостта ЕЦБ да започне да изтегля ликвидността си от пазара – т. е. това, което е останало от оскъдната жизненоважна подкрепа за икономики, смазани от 19 млн. безработни и 3,6 млн. младежи, които не са в състояние да си намерят работа и препитание.

Еврозоната ще остане сериозен проблем за световната икономика дотам, докъдето стига днешният поглед. Предстоят разрушителни политически сблъсъци и те няма задължително да чакат германските избори през септември.

Но няма нужда от политически схватки, за да бъдат убедени страните с огромни търговски излишъци от Източна Азия да задържат голяма част от трудно спечелените спестявания у дома, за да подобрят своята инфраструктура и публични услуги, вместо да финансират дефицитите на много по-богати държави. Това ще повиши благосъстоянието на техните народи и ще подготви сцената за постоянен и устойчив растеж на своите икономики.

Преди да обвинят некоректно Фед и ЕЦБ за техните уж неефективни монетарни политики, инвестиционните стратези биха направили по-добре да отразят депресиращото влияние на една безразсъдна прибързаност за балансиране на бюджетите и неспособността на политическите лидери да заздравят финансовата система в САЩ и Европа и да се споразумеят за една световна икономика с по-добър баланс, смята Иванович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Защо прекрасната работа на Фед и ЕЦБ не задвижва световната икономика?Отговор:- Защото и едните и другите са *** и са за газовите камери! Утре пак ще кажат, че са сгрешили и се извиняват. А милионите жертви???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
СПАСЕНИЕТО Е:Знанието и Индивидуализма + Воля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
".. и аз въобще не съм сигурен, че "големите измамници" ще успеят и този път."За щастие или нещастие успяват - погледни полигона Кипър - може и със земята го сринат и да си правят каквото си искат .Мислиш ли че при една по-голяма държава недоволството ще е по-голямо?Съвкупното да , но не и индивидуалното .Защо Гърция реагира на дребните проблеми /преди години/ със бурно всеобщо недоволство , а днес когато проблемите са 100ци пъти по сериозни - реакцията е същата .Дори отделен човек може да реагира на дребна загуба по същия начин , както и при голяма загуба - това е защото емоциите са изчерпаеми , а реакциите не зависят от размера на събитието , когато е достатъчно сериозно.Затова и ние преди години мизерствахме , но накрая нищо не направихме.В подобно състояние са десетки народи , та кой ще спре големите "злодеи "?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
""Защо прекрасната работа на Фед и ЕЦБ не задвижва световната икономика""Защото не това им е целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
На 3 пъти, че не стана на 2:--------------------------------------------Ти продължаваш да си мислиш, че всичко е последователен процес/алгоритъм и че на тези, които си мислят, че управляват света винаги всичко им се получава. - ДА! И мога да го докажа по много начини, но не е тук мястото...Де да беше толкова просто. Не, не им се получава винаги, иначе ти щеше да знаеш съвсем точно какво бъдеще ни очаква. За съжаление "управляващите света" не са надарени с много богато въображение и винаги се опитват да ни пробутват едни и същи номера. Безспорно до сега номерата им са минавали. - АМИ ти без бой си признаваш обратното на тезата си - Нямаш теза ли от този момент нататък...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Но далеч не на 100%. - ами ти куче да управляваш няма да ти мине номера на 100%... а като се има предвид че сме доста по-сложни създания, смея да твърдя, че направо на 100% им минава номера - за съжаление!Имало е доста пропуквания в историята ... - имало е , има и сега ,ама на тях функцията им е точно това да фиксват!... и аз въобще не съм сигурен, че "големите измамници" ще успеят и този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
- Ти както ме разбираш. надявам се, можеш да си сигурен, мислиш, вярваш във всичко, стога ТО да ти помага да вдигаш резултата!Най-*** е, че ти, макар и да си най-разкрепостения в този форум също до много голяма степен страдаш от липса на въображение. - Това как го разбра, като не си имал повод да го разгледаш никога?Ти си мислиш, че хората са безнадеждно глупави, винаги са били лъгани и ще бъдат лъгани вечно. - за съжаление, това си го призна и самия ти, с надеждата че повече няма да става така :((Пропускаш само някои простички факти. Например, че няма нищо вечно. - има, и това са вменените задължения !!!ПОЗДРАВИ И УСПЕХИ В НАЧИНАНИЯТА - ако не си пишем ТУК, може да се срещнем някъде другаде ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Специално за ТЕБ, ще ти отговоря на предпоследния пост на 2 пъти, че не се събира наведнъж, ще използвам мнението ти и ще пиша в него с тирета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
състезание по прогнозиране е едно, а резултатите са друго :)))сега не разбрах - искаш да си измериш резултатите ИЛИ да поиграем на "жоминка"?М/у другото - надявам се да си прочетеш сам последния пост до мен!! просто така, хвърли му един поглед ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Знаеш много неща? Хайде бе - повече и от мен? Що не ми се вярва?! Като знаеш толкова много защо не направим с теб едно състезание по прогнозиране. Чиито прогнози са по-добри, значи той знае повече. Ти просто си мислиш, че знаеш много неща и пишеш в тоя *** форум за да се правиш на интересен. Мен вече много ме е яд, че го правя, но вероятно това са последните ми коментари. Не ми се сърди, ако изобщо не ти отговоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още